Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Eibergenaren besparen honderden euro's op gasrekening door hybride warmtepomp

EIBERGEN - Zonnepanelen zorgen er bij Alwine en André de Raad al drie jaar voor dat ze een lage stroomrekening hebben. Nu helpt een hybride warmtepomp ook de gasrekening flink te reduceren.

Eigentijds vernuft
Op het eerste gezicht valt de woning van de familie De Raad aan de Beltrumseweg niet op als 'extra groen'. De negentiende-eeuwse dorpsboerderij is ooit omgevormd tot twee- onder-een-kapwoning. Toch is de afgelopen jaren heel wat eigentijds vernuft in én achter de woning verstopt. Drie jaar geleden hebben de De Raads op het dak van het atelier annex werkplaats achter hun woning achttien zonnepanelen laten installeren. Recent volgde een volgende stap: een hybride warmtepomp. Hybride, want het apparaat sluit aan op de 'gewone' centrale verwarmingsinstallatie.

Besparen
Het apparaat werkt als een omgekeerde airco, waarbij warmte uit de buitenlucht wordt gebruikt om het water in de cv-installatie te verwarmen. Water kan tot 45 graden worden verwarmd. Op basis van de gemiddelde buitentemperaturen in Nederland, is het systeem zodoende goed voor ruim 60 procent van de warmtebehoefte.

Installateur Martin Koopman: "Grofweg ga je met dit apparaat 300 euro per jaar meer aan stroom uitgeven, maar bespaar je ruim 600 euro. Dat maakt dat het altijd gunstig is. Dit apparaat, de Elga, bestaat al een paar jaar. In 2010 heeft het de nationale innovatieprijs Het Ei van Columbus gewonnen. Dat deze apparaten juist nu populair worden, heeft verder vooral met de financiële voordelen te maken. En zijdelings misschien ook nog met het gegeven dat je momenteel voor de rente je spaargeld niet op de bank hoeft te houden. Je krijgt momenteel 1.000 euro subsidie op dit apparaat. Bovendien is de belasting op gas net 5 cent omhoog gegaan. Ook dat stimuleert."

Aardbevingen
Alwine de Raad: "Onze insteek is ook dat we de mensen in Groningen geen aardbevingen willen bezorgen: ik wil gewoon minder energie uit de grond. Dat we met onze zonnepanelen in elk geval elektriciteit opwekken waarvoor geen fossiele brandstof is verstookt, is een ding. Ik zou liefst nog verder gaan."

De Eibergse installateur herkent dat idee. "Dat hebben veel mensen die proberen groener te leven. En het is besmettelijk: thuis doe ik het precies zo. Ik verwarm thuis inmiddels ook met een warmtepomp. Voor de extra stroom die de airco verbruikt, heb ik wat extra zonnepanelen gelegd. Je zou toepassen van een warmtepomp dan ook zonnepanelen 2.0 kunnen noemen: een logische vervolgstap. Ik broed nu nog op een eigen watervoorziening. Maar dat heeft minder met energie te maken, meer met gewoon graag zelfvoorzienend willen zijn, niet afhankelijk van nutsbedrijven."

Koelen
Voor de De Raads had het gekozen systeem als voordeel dat ze de huidige HR-ketel kunnen blijven gebruiken. Ook kan hak- en breekwerk achterwege blijven. Zouden ze het warmtepompsysteem aansluiten op een systeem met vloerverwarming en/of aparte radiatoren, dan zou het 's zomers ook kunnen worden gebruikt om het huis te koelen. Koopman: "Dan voelt het alsof je in een koele kerk loopt. Maar dat lukt niet met gewone radiatoren. Ook al omdat je dan op vervelende manieren met condenswater te maken krijgt."

Als de buitentemperatuur beneden de 4 graden komt, zorgt de warmtepomp ervoor dat de HR-ketel als vanouds het verwarmingswerk overneemt. De warmtepomp wordt onder die omstandigheden anders een grotere verbruiker dan de cv-ketel. Gaat het echt vriezen, dan schakelt de warmtepomp zichzelf helemaal uit.

Nadelen
Zitten er ook minpunten aan het geheel? Alwine de Raad wijst op de buitenunit van de warmtepomp, de airco-kast. Op forse draagprofielen zit die aan de buitenmuur geschroefd. "Dat is en blijft een groot ding. En omdat hij wat vrij moet staan van de muur - de diameter van de rotor als afstand tussen de muur en de kast - komt ie best ver naar voren. En ja, je kúnt 'm horen als hij draait. De proef wordt op de som genomen. Het geluid van de ventilator is niet luid, maar hoorbaar. En voelbaar ook: het begint een beetje te waaien achter Huize de Raad."

Bedrijf
Alwine de Raad kent het geluid van de omvormer van de zonnepanelen. "Ben je aan het werk, hoor je opeens geluidjes uit de kast komen, als het systeem inschakelt. Dat was een kwestie van wennen. Dat we de zonnepanelen op de werkplaats hebben laten leggen, maakt de terugverdientijd van het systeem nog korter. Maar het past ook goed bij het duurzame imago van mijn glas in lood. Dus los van hoe je zelf over de wereld denkt, is ook puur bedrijfsmatig investeren in dit soort systemen een aanrader."

De Elga kost circa 4.200 euro inclusief btw, waarop 1.000 euro subsidie wordt gegeven. Bij aanschaf samen met zonnepanelen kan over het geheel de btw worden terugontvangen. De Elga kan worden aangeschaft met de SVN-duurzaamheidslening van de gemeente Berkelland, eventueel in combinatie met zonnepanelen.

Volledig scherm
© Emiel Muijderman