Volledig scherm
Donkere wolken boven het Eibergse kulturhus 't Spieker. © Lenneke Lingmont

Eibergs kulturhus ’t Spieker houdt nooit geld over

EIBERGEN/BORCULO - De exploitatie van het met ondergang bedreigde kulturhus ’t Spieker in Eibergen zou op geen enkel moment geld opleveren.


Het onderzoeksbureau Hordijk & Hordijk uit Culemborg werd vorige maand door de Berkellandse gemeenteraad ingeschakeld om een onafhankelijk feitenrapport te maken over wat zich sinds 2003 heeft afgespeeld rond het Eibergse kulturhus. De uitkomst wordt komende donderdagavond in het Borculose gemeentehuis vanaf 19.30 uur door de politiek besproken in een extra raadsvergadering.

De Culemborgse adviseurs stellen in hun nota dat op basis van het beschikbaar gestelde gemeentedossier slechts valt te concluderen dat ‘op geen enkele moment zicht heeft bestaan op een structureel positief resultaat in de exploitatie van ’t Spieker, dat ook bij onverhoopte, maar redelijkerwijs te verwachten financiële tegenvallers positief zou blijven’.

'Conclusie klopt niet'
Het bestuur van de Stichting Kulturhus ’t Spieker (SKS) bestrijdt overigens in een reactie deze keiharde visie van Hordijk & Hordijk. Dat noemt dit een door het onderzoeksbureau getrokken ‘conclusie’, die niet zou ‘kloppen’.

Hordijk & Hordijk houdt echter in het eindrapport vast aan het oorspronkelijke oordeel. ‘Wij kunnen alleen maar constateren dat uit geen enkel document een meer dan marginale verkenning van de (toekomstige) exploitatie van ’t Spieker blijkt, zonder enige serieuze analyse van de risico’s die zouden ontstaan bij tegenvallende opbrengsten en/of onverwachts oplopende kosten’, stelt het bureau. Als voorbeeld wordt genoemd wanneer een grote huurder zou wegvallen, zoals overigens ook gebeurd is.

Europese subsidie
Het onderzoeksbureau maakt verder op uit het gemeentedossier dat de provincie Gelderland nooit heeft toegezegd dat aan ’t Spieker 1,2 miljoen euro Europese subsidie verstrekt zou worden. Dat is ook nooit anderszins bevestigd. Hordijk & Hordijk: ‘Dat bedrag van 1,2 miljoen is alleen veelvuldig door (lokaal) betrokkenen genoemd, zo wordt duidelijk’.

Burgemeester en wethouders van Berkelland benadrukken dat de gemeente in 2006 vele malen het Arnhemse provinciehuis bezocht om het maximaal nodige bedrag van 1,2 miljoen aan subsidie binnen te halen. Het onderzoeksbureau reageert dat het college zo bevestigt dat er sprake was van ‘overleg en verwachtingen’, maar niet van enige toezegging of bevestiging. ‘Precies wat in ons rapport staat’, geeft Hordijk & Hordijk met gevoel voor understatement aan.