Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

Eibergse dealers werkten in de hand dat veel afnemers cokeverslaving hielden

ZUTPHEN/EIBERGEN - De Zutphense rechtbank heeft twee Eibergenaren en hun handlanger uit Haaksbergen veroordeeld voor cocaïnehandel, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Zij kregen deels voorwaardelijke gevangenisstraffen die variëren van 30 tot 18 maanden, opgelegd.

Het drietal werkte bijna twee jaar samen in hun drugsbende. Diverse getuigen verklaarden dat zij telefonisch contact opnamen met een van de mannen om cocaïne te kopen. Vervolgens werd een afspraak gemaakt om de coke af te leveren op een bepaalde plek of op te halen bij de woning van een van de dealers. Het trio kon zo gaandeweg een reputatie verwerven in Eibergen, Haaksbergen en omgeving.

Uit de bewijsmiddelen komt verder naar voren dat de cokedealers een wezenlijke bijdrage leverden aan een criminele organisatie. Dit valt op te maken uit de duurzaamheid, de bestendigheid van de samenwerking en de bijdragen van de drie mannen.

Drugsgevaren
Bij het bepalen van de straf hield de Zutphense rechtbank er rekening mee dat de mannen bijna twee jaar intensief betrokken waren bij de handel in harddrugs. Deze verkoop werd door hen gedreven, waarbij onderling nauw en op een georganiseerde manier werd samengewerkt. Door deze aanpak heeft het drietal bijgedragen aan het in stand houden van de verslaving onder een aanzienlijke groep afnemers. Zij zijn hierbij voorbijgegaan aan de gevaren die dergelijke verdovende middelen met zich meebrengen voor de volksgezondheid.

De 30-jarige Mohamed T. uit Eibergen werd het zwaarst gestraft. Hij kreeg een celstraf van 30 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk. Zijn 26-jarige plaatsgenoot Maik S. werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. De 32-jarige kompaan Orhan T. uit Haakbergen kreeg 24 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk. Aan hun straffen zijn bijzondere voorwaarden gekoppeld. Zo moeten zij onder andere meewerken aan controles - in welke vorm dan ook - op drugs- en alcoholgebruik, zo vaak als de behandelaren dit noodzakelijk vinden.

Medeplichtig
In hetzelfde onderzoek veroordeelde de rechtbank de 26-jarige Murphy T. uit Eibergen voor medeplichtigheid aan de handel in cocaïne en wapenbezit. Hij kreeg een celstraf van 50 dagen, waarvan 33 voorwaardelijk. De man werd niet gezien als deelnemer van de criminele organisatie en zijn rol in de handel in cocaïne was aanzienlijk kleiner.