Volledig scherm
Wijkagent Hergert Menkhorst telt af voor de start van het praktisch verkeersexamen op de parkeerplaats bij de Pickerhal. © Peter Zandee

Eibergse en Rekkense groep 7/8'ers
voor verkeersexamen de weg op

VideoEIBERGEN - Het is een examen waar een 'ingreep' normaalgesproken hooguit een goed gemeend advies in de praktijk is. Iedereen slaagt immers altijd, bij het praktisch verkeersexamen... Spannend is het evengoed, voor zowel deelnemers als vrijwilligers. Maar vooral om het later in je leven in het verkeer zo veilig mogelijk  te houden.

In totaal 268 scholieren uit de groepen 7 en 8 van de Eibergse basisscholen en de  basisschool in Rekken doen deze woensdagmorgen praktisch verkeersexamen. Vanaf de parkeerplaats bij de Pickerhal fietsen de leerlingen een route van een kilometer of drie door Eibergen. De route is 'uitgepijld' en verdeeld over een aantal locaties zitten teams van steeds twee vrijwillige waarnemers om de verrichtingen van de kinderen in de gaten te houden.

Startsein

Het eerst is de  Menno ter Braakschool aan de beurt: die school bijt om 8.45 uur het spits af; de laatste school zal om 11.05 uur aan het examen beginnen. Dees Beugelink van de Menno heeft de eer om met nummer 1 op zijn oranje hesje als eerste op weg te gaan.

Wijkagent Hergert Menkhorst geeft het startsein voor het praktisch verkeersexamen. Suggesties om met zijn dienstwapen echt een startschot te plegen, wuift hij vriendelijk van de hand. Het blijft bij het aanzetten van de blauwe 'zwaailichten' van een politieauto en daarop ook de geluidssignalen te laten klinken.

Situaties

Volledig scherm
Op 2 plaatsen moeten de examenkandidaatjes de Twenteroute/N18 oversteken. © Peter Zandee

Soms doen zich onderweg bizarre situaties voor, als de examenkandidaatjes zich voorbeeldig gedragen, maar worden ingehaald door verkeerspiraten die niet meer hoeven te slagen.  Als kinderen met de oranje examenhesjes van de Veilig Verkeer-afdeling Eibergen vanuit de Burgemeester van Heeckerenstraat linksaf de Huenderstraat in rijden om even verderop weer verder te gaan over de Prins Bernhardstraat, fietst een jongeman achter hen aan die zonder hand uit te steken de binnenbocht neemt.

Twenteroute

Even verderop kruisen de examenkandidaatjes twee keer de Twenteroute: bij de overgang Klaashofweg-Rekkenseweg en nog eens waar de Kruiskamplaan de Burgemeester Wilhelmweg kruist. Op beide plekken doen verkeerslichten het voornaamste werk, maar assisteren waar nodig de waarnemers bij het veilig wachten voor het verkeerslicht. Ook aan de Grotestraat, waar de fietsers vanuit de J.W. Hagemanstraat  de straat in draaien, zitten verstopt achter het pand van  restaurant Nieuw Paradijs twee waarnemers om in het uiterste geval in te grijpen.

Hier een videoimpressie van het verkeersexamen: