Eiberrun als hardloopfeest slaat aan

VideoEIBERGEN- Wedstrijdlopers doen een stapje terug, recreatieve hardlopers krijgen ruim baan. De Eiberrun in de vernieuwde opzet om  het hardloopevenement financieel exploitabel te houden, sloeg zondag duidelijk aan. 

Op een matrixbord bij  de start tellen de  seconden tot de start al af naar nul. Maar als de voorste lopers in beweging komen,  blijkt er óók nog een startpistool… De valse start kan de boeken in als een schoonheidsfoutje, maar niet meer.

Pal na het bord dat aangeeft dat de eerste kilometer erop zit, moedigt hardlooptrainer Bert Vogel lopers aan. Dik 120 deden de afgelopen maanden mee aan Vogels hardloopclinics waarmee zowel beginnende als gevorderde hardlopers kunnen toewerken naar de 6 of 12 kilometer van de Eiberrun, of naar andere hardloopevenementen.

Het stuk parallel aan de nieuwe autoweg N18 dat volgt, vinden velen zomers benauwd,  zo blijkt uit de verhalen  na de finish. Vanaf de N18-fietstunnel in de Oude Needseweg  buigt het parcours terug richting Eibergen. Hier passeren de lopers het 3 kilometerpunt en zij weten: dit was al, of nog maar, de helft. Scouts van Skoltaro voorzien de  lopers van water en een dweilorkest zorgt voor muzikale ondersteuning. Even verderop gebeurt dat nog eens, nu door slagwerkers. Via De Maat buigt de route om het openluchttheater en De Oude Mattheüs door het Eibergse centrum naar de finish. 

Hier gaan de diehards voor nóg een ronde om 12 kilometer als prestatie neer te zetten, maar menigeen is blij maar voldaan dat het erop zit. Als de snelste lopers zijn gehuldigd én de rangorde ook van de bedrijventeams tot een paar eremomentjes heeft geleid, start de kidsrun over 1,2 kilometer, gevolgd door een versie voor kinderen vanaf 4 jaar over 600 meter. 

Volledig scherm
Het startmoment van de 6 en 12 km van de Eiberrun, met deelnemers aan de jaarlijkse hardloopclinics prominent aanwezig in zwarte shirts. © Reinier van Willigen