Volledig scherm
De nieuwe vlag van de Achterhoek © Theo Kock

Eigen vlag voor Achterhoek, met dank aan Zwarte Cross

LICHTENVOORDE – De Achterhoek heeft z’n eigen vaandel, een groen-witte vlag die het Achterhoekse landschap symboliseert. Dinsdag werd ie gepresenteerd, op de Zwarte Cross. “Mij doet ie denken aan Jamaica.”

Wat heeft Friesland wat de Achterhoek niet heeft? Niet veel, vinden ze bij de Zwarte Cross, maar toch wel één belangrijk detail: een vlag. En dan ook nog eentje met landelijke bekendheid.

Hup de lucht in

Dat wilden de Achterhoek-adepten van de cross ook wel en dus schreef de organisatie van het festival – dat donderdag start – een ontwerpwedstrijd uit. 475 inzendingen en een bloedserieuze keuzecommissie later werd het nieuwe symbool dinsdag onthuld. 

Op het Zwarte Cross-terrein uiteraard, in Zwarte Cross-stijl. De vlag werd uit een vuilniszak gefrommeld en omhoog gehesen. Onder de vlag stond een kratje beugels te wachten voor het betere proostwerk. Niet te veel poespas dus, hoewel Achterhoek-prominenten als Bennie Jolink, burgemeester Annette Bronsvoort en volleybalster Lonneke Sloetjes wel opgetrommeld waren.

Volledig scherm
Paul Heutinck (53) uit Winterswijk (links) ontwierp de vlag © ANP

De vlag is meer dan een stunt en komt te hangen aan de gevels van veel gemeentehuizen in de Achterhoek. Ook De Graafschap gaat ‘iets’ doen met het nieuwe symbool. Rasachterhoeker Paul Heutinck (53) ontwierp de vlag. Als basis gebruikte hij een luchtfoto van zijn geliefde regio, waarop hij de kronkelende wegen,  het vele groen en maisvelden zag. Die keren terug in het uiteindelijke ontwerp. “Zoals ze me in de Achterhoek kennen: ik bin van Jan, van Dorus, van Hanzelman oet Beltrum. Lang heb ik ook in de Randstad gewoond met m'n gezin, tot ik op een dag dacht: wat doe ik hier eigenlijk? Toen zijn we teruggekeerd naar de Achterhoek, in Winterswijk. Want hier heur ik.”

1000 jaar

Voormalig Olympisch kampioen Stefan Groothuis – tegenwoordig in dienst van de Zwarte Cross - organiseerde de wedstrijd. Hij weet als geen ander wat een vlag kan betekenen. “Het is een mooi symbool, één vlag kan alles verenigen waar een regio of land voor staat. We hebben hem niet gemaakt voor even, het is een symbool voor de eeuwigheid. Ik hoop dat ie de komende 1000 jaar hier hangt te wapperen.”

In de jury van de ontwerpwedstrijd zat onder meer Normaal-icoon Bennie Jolink. De winnende vlag had ook zijn voorkeur, om geheel moverende redenen. "Ik vond hem lijken die van mijn favoriete vakantie-bestemming : Jamaica. Een mooi ding wa." De Achterhoek als het Jamaica van het Oosten, ook daar zou je symboliek van kunnen zien. 

Poll

Eigen vlag voor Achterhoek, met dank aan Zwarte Cross

  • Mooi symbool voor de regio én mooie vlag (70%)
  • Nergens we nodig, we hebben onze Nederlandse driekleur toch? (16%)
  • Leuk geprobeerd, maar ik mis motoren en bierflesjes op de vlag (14%)
1617 stemmen
Volledig scherm
De Zwarte Cross is er klaar voor © ANP
Volledig scherm
Festival-baas Tante Rikie © ANP