Volledig scherm
Voormalig hotel Burgers Inn in Haarlo zit 'op slot' na ingrijpen in opdracht van burgemeester Joost van Oostrum. © Peter Zandee

Eigenaar eist dat brandgevaarlijk ex-hotel in Haarlo direct weer open mag

HAARLO - Eigenaar Mario Ochodnicky eist dat de gemeente Berkelland de verzegeling opheft waardoor voormalig hotel ‘Burgers Inn’ niet te gebruiken is. Via advocaat Kirsten van Leeuwen heeft hij dat aan B en W laten weten. 

 Burgers Inn was vroeger een hotel en heeft nog steeds een horecabestemming. Hotel is het echter niet meer. Ochodnicky verhuurt kamers aan buitenlandse werknemers. Of verhuurde, want toen in november bij een controle bleek dat het pand op tientallen plaatsen brandonveilig is, werd het ‘direct’ gesloten. 

Volgens de advocaat had dat laatste niet gehoeven: immers liet de gemeente de situatie ook rustig nog dágen voortbestaan. Volgende week woensdag 7 februari buigt de onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente zich 's avonds over de kwestie. Die hoorzitting vindt plaats in het gemeentehuis van Berkelland in Borculo.

Brandgevaarlijk 

De gemeente heeft voor de bezwarenbehandeling een lijvig rapport ingediend, vol tekeningen en foto's waarop tientallen gebreken zijn aangegeven. Muren die brandwerend moeten zijn, zijn dat niet. 

Bovendien zijn tussen verschillende ruimten legio doorvoerkanalen gemaakt waardoor bij brand rook en vuur zich razendsnel door het pand kunnen verspreiden. Boven een nooduitgang is een brandgevaarlijk afdak aangebracht, waardoor ook minstens een vluchtweg juist extra gevaarlijk is gemaakt.

Ook verschillende detailfoto's van elektrische bedrading in het ex-hotel moeten onderstrepen dat de inrichting niet alleen zondigt tegen de geldende bestemming (horeca) maar ook onveilig is om in te verblijven.

Volledig scherm
Doorvoer in brandvertragende wanden tussen kamers op de bovenverdieping, zoals gefotografeerd bij controlebezoek. De foto is opgenomen in het rapport dat de bezwarenzitting op tafel heeft. © Gemeente Berkelland