Eiken moeten om, beuken worden geplant rond Ruurlo

VideoRUURLO - Berkelland kent een bomenverordening en een bijzondere bomenlijst waardoor veel karakteristieke bomen in het landschap een beschermde status genieten. Maar in het geval van de bomen langs provinciale wegen wil de gemeente zich niet met het provinciale beleid bemoeien. 

De Ruurlose Petra Sips zou de 343 inlandse eiken willen redden die tussen Ruurlo en Groenlo dreigen te worden gekapt. Ze wilde voorafgaand aan de raadsvergadering inspreken, maar werd onderbroken toen bleek dat ze zich focuste op slechts de bomen waarover PvdA en GroenLinks een motie ‘vreemd aan de agenda’ zouden indienen.

Uiteindelijk wilden slechts PvdA, GroenLinks en D66 behoud van de eiken langs de weg tussen Ruurlo en Groenlo. De motie om de bomen te sparen haalde het zodoende niet.

Discussie

Wethouder Anjo Bosman kwam aan het eind van de discussie over de eiken met de ‘opsteker’ dat na de 343 eiken nog 676 bomen overblijven, en langs de parallelweg nog eens 1047. Maar volgens Sips is dat laatste een blunder: in de provinciale stukken van twee jaar geleden was dat zo, maar in de jongste plannen gaan ook die bomen langs de parallelweg op de schop. 

Soms letterlijk, in de zin van verplanten. Maar wil je dat zo doen dat de bomen het overleven, dan is dat een fikse klus: je moet dan eigenlijk het project langdurig voorbereiden door rond te steken, en zit vervolgens nog lang vast aan nazorg wat voldoende water geven betreft.

Aanplant

Maar het provinciebeleid is in meer opzichten opmerkelijk. Want aan de oostkant van Ruurlo moeten de eiken weg die dichter dan 4,5 meter op de weg staan. Maar aan de westkant zijn anderhalve maand geleden op 2,5 meter langs de weg net 100 jonge beuken geplant. Voor Sips bewijst die actie dat er meer mogelijk is als het op bomen aankomt.

Volledig scherm
© videostill