Volledig scherm
Het Slingeland-ziekenhuis in Doetinchem. © Jan Ruland van den Brink

‘Elke maand uitstel van nieuwbouw ziekenhuis Doetinchem kost 7 ton’

DOETINCHEM - Als de nieuwbouw van het Slingeland-ziekenhuis aan de A18 in Doetinchem uitgesteld wordt, dan kost het de organisatie 7 ton per maand. Dat heeft Chrit van Ewijk, voorzitter van de raad van bestuur, vorige week de burgemeesters en wethouders van gemeenten in Oost-Achterhoek laten weten. 

Van Ewijk wilde daarmee aangeven dat de bouw van het nieuwe ziekenhuis zo snel mogelijk moet beginnen. En dat daarom het besluit van het overplaatsen van de twee afdelingen uit Winterswijk naar Doetinchem van cruciaal belang is. Om de financiering rond te krijgen is er haast geboden bij het nemen van een besluit, liet hij de gemeentebesturen weten.

Voor die haast werd hij later in de week door de minister op de vingers getikt. Zo'n besluit heeft veel meer tijd nodig, zei minister Bruno Bruins, en mag niet ‘op een drafje’ worden genomen

Chrit van Ewijk wil niet toelichten waar de 7 ton verlies per maand precies op gebaseerd is en wanneer dat verlies precies ingaat. Santiz, het bestuur van de ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, komt later via de eigen website wél met een uitleg. ,,Deze vraag hebben we van meerdere kanten gekregen, dus daar geven we later antwoord op”, zegt Saskia Steenbergen.

Het overhevelen van de verloskunde en de kindergeneeskunde is daarmee dus een financiële kwestie en geen kwalitatieve keuze, constateert Winterswijks Belang fractievoorzitter Henk-Jan Tannemaat. ,,Dit is puur parasiteren en het leegzuigen van het SKB-ziekenhuis in Winterswijk.”

Het nieuw te bouwen ziekenhuis moet in totaal 200 miljoen euro kosten. De bedoeling is om in 2025 de deuren te openen.