Volledig scherm
Tom Krooshof schudt Richard de hand; de ruil is een feit. © foto Tom Krooshof

En toen was ‘ruilkoning’ Tom (21) uit Eibergen ineens de eigenaar van een boot

EIBERGEN - Hoe verander je een vliegenmepper in een motorboot? Nou, gewoon door te ruilen, ondervond Tom Krooshof (21). “Dit is de beste deal die ik tot nu toe heb gehad.”

Hij had beloofd het te delen als hij weer geruild had. En dus meldde Krooshof zich afgelopen weekend, met nieuws: de caféracer heeft hij niet meer, inmiddels is hij de eigenaar van een boot. “Ik weet alleen nog niet waar ik ermee kan gaan varen”, zegt hij lachend. “Heb jij een idee?”

Begonnen met vliegenmepper

De jonge Eibergenaar begon een jaar geleden met een opmerkelijke hobby. Geïnspireerd door de filmpjes van Kyle MacDonald, een Amerikaan die begon met een rode paperclip en vele ruilacties later de eigenaar was van een vrijstaande woning, vroeg Krooshof op Facebook wie een item had om tegen een oude vliegenmepper te ruilen. Tot zijn eigen verbazing kreeg hij er een piano voor, waar zijn buurvrouw vanaf wilde. 

De piano werd een boxspring, de boxspring een kart en de kart een motor - een caféracer om precies te zijn. Dat hij daar geen rijbewijs voor had, mocht op dat moment de pret niet drukken. “Voorzichtig heb ik er wel een stukje mee getoerd.”

(Lees verder onder de foto)

Volledig scherm
Tom Krooshof op de Honda caferacer, bouwjaar 1987. In de hand een soortgelijke vliegenmepper, waarmee zijn ruilactie begon. © Claudia Krooshof

Motor dankzij midlife-crisis

Zo’n motor is leuk, maar voor even. Het gaat Krooshof om de zoektocht, om de contacten die hij ermee op doet, vertelde hij ruim twee maanden geleden in deze krant. Naar aanleiding van de publicatie - en de daaropvolgende media-aandacht - kreeg hij vele aanbiedingen. Verschillende andere motoren, auto’s ook. “Maar ik wilde iets anders.”

Opmerkelijk genoeg kwam de nieuwe droomdeal niet van ver, maar uit Haaksbergen, nog geen tien kilometer bij zijn woonplaats vandaan. Een man met de naam Richard meldde zich, met zijn motorboot en oplegger. Die had hij al van jongs af aan, gekocht met zijn eerste spaargeld. “Maar varen kwam er niet meer van”, vertelt Krooshof. “Richard wilde ooit, als hij richting ‘midlife crisis’ ging, gaan motorrijden. Maar dat heeft hij nu iets naar voren gehaald.” 

De volgende stap?

De Eibergenaar gaat van de vier meter lange boot genieten - “Het is er nu alleen niet de beste periode voor” - om hem vervolgens weer te ruilen. Wat het volgende item wordt? Krooshof zou het niet weten. Voorwaarde is wel dat het iets is wat in de ogen van de Eibergenaar meer waard is dan de boot. Al vraag hij zich wel af: “Hoeveel mensen hebben zoiets in huis, waar ze niets meer aan hebben, en ook nog willen ruilen?”