Volledig scherm
Hennepplanten in een bosgebied, foto ter illustratie. © Staatsbosbeheer

Enthousiasme over wietproef in Gelderse steden en Achterhoek zakt weg, twijfel groeit

DOETINCHEM/WINTERSWIJK/BORCULO/NIJMEGEN/ ARNHEM Gelderse burgemeesters zijn niet meer zo enthousiast  om mee te doen aan een proef met legale wietteelt.  Voornaamste bezwaren:  de proef duurt maar vier jaar én verkoop aan kopers buiten de gemeentes  mag niet. 

Arnhem, Nijmegen, Wageningen en de Achterhoek hadden zich gemeld als experimentstad. Maar de twijfel groeit. Het kabinet maakte onlangs de opzet van de wietproef bekend.  In Nederland wordt de verkoop van softdrugs in koffieshops gedoogd, maar is de teelt en de levering ervan niet legaal. 

Met het experiment moet onderzocht worden of de hele keten legaal gemaakt kan worden. Burgemeesters pleitten daar al langer voor. Zij verwachten dat legalisering leidt tot minder overlast en minder inzet van politie. 

Politiecapaciteit

De nieuwe  randvoorwaarden  zorgen er voor dat het enthousiasme daalt bij de Gelderse gemeenten.  Het dreigende beslag op politiecapaciteit en het verbod op de verkoop aan mensen van buiten de eigen gemeenten zijn twee belangrijke kritiekpunten. 

 Zo is de Achterhoek niet blij met het idee dat er geen wiet meer verkocht mag worden aan Duitsers. ,,Dat werkt niet voor ons”, zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij vreest dat de straathandel toeneemt als  Duitse klanten niet meer in de shops zelf geholpen mogen worden. 

Ruimte 

In Arnhem en Nijmegen storen ze zich vooral aan de korte duur van de proef. Zo zegt burgemeester Marcouch van Arnhem dat de periode van vier jaar die nu is vastgesteld te kort is voor een experiment. 

Ook elders in Nederland is er kritiek op de wietproef. De gemeenten Tilburg en Breda hebben dezelfde kritiek als de Gelderse gemeenten. Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden lieten zelfs al weten dat ze onder deze voorwaarden niet mee willen doen.