Enthousiasme over wietproef in Gelderse steden en Achterhoek zakt weg, twijfel groeit
DOETINCHEM/WINTERSWIJK/BORCULO/NIJMEGEN/ ARNHEM Gelderse burgemeesters zijn niet meer zo enthousiast om mee te doen aan een proef met legale wietteelt. Voornaamste bezwaren: de proef duurt maar vier jaar én verkoop aan kopers buiten de gemeentes mag niet.
Delen per e-mail
Arnhem, Nijmegen, Wageningen en de Achterhoek hadden zich gemeld als experimentstad. Maar de twijfel groeit. Het kabinet maakte onlangs de opzet van de wietproef bekend. In Nederland wordt de verkoop van softdrugs in koffieshops gedoogd, maar is de teelt en de levering ervan niet legaal.
Met het experiment moet onderzocht worden of de hele keten legaal gemaakt kan worden. Burgemeesters pleitten daar al langer voor. Zij verwachten dat legalisering leidt tot minder overlast en minder inzet van politie.
Politiecapaciteit
De nieuwe randvoorwaarden zorgen er voor dat het enthousiasme daalt bij de Gelderse gemeenten. Het dreigende beslag op politiecapaciteit en het verbod op de verkoop aan mensen van buiten de eigen gemeenten zijn twee belangrijke kritiekpunten.
Zo is de Achterhoek niet blij met het idee dat er geen wiet meer verkocht mag worden aan Duitsers. ,,Dat werkt niet voor ons”, zegt burgemeester Mark Boumans van Doetinchem. Hij vreest dat de straathandel toeneemt als Duitse klanten niet meer in de shops zelf geholpen mogen worden.
Ruimte
In Arnhem en Nijmegen storen ze zich vooral aan de korte duur van de proef. Zo zegt burgemeester Marcouch van Arnhem dat de periode van vier jaar die nu is vastgesteld te kort is voor een experiment.
Ook elders in Nederland is er kritiek op de wietproef. De gemeenten Tilburg en Breda hebben dezelfde kritiek als de Gelderse gemeenten. Amsterdam, Rotterdam en Leeuwarden lieten zelfs al weten dat ze onder deze voorwaarden niet mee willen doen.
Verder in het nieuws
-
1,5 miljoen euro voor koop en sloop in Needse Oudestraat
NEEDE - Om de Oudestraat als centrale noord-zuidas door Neede voor 2030 toekomstbestendig te maken, wordt in vier jaar tijd 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in de nu op verschillende punten wegkwijnende ‘koopgoot'. Van dat geld is 1,5 miljoen euro bestemd om een aantal panden aan te kopen en vervolgens de slopen. -
Bevrijdingsfestival op ‘t Hilgelo voor Nederlands én Duits publiek
MEDDO - Onder de vlag van Stichting Bevrijdingsconcert Winterswijk wordt zondag 5 mei een concert in festivalsetting op touw gezet in recreatiegebied 't Hilgelo bij de Winterswijkse buurtschap Meddo. -
Lentewandeling SV Kerkloo schot in de roos
REKKEN/EIBERGEN - Je zou de lentewandeling een schot in de roos kunnen noemen voor Schietvereniging Kerkloo. De vorige week vanwege extreem regenachtig weer op het laatste moment afgeblazen winterwandeling trekt zondag bijna 500 wandelaars. -
PREMIUM
Aalten verliest btw-geschil, maar houdt geld over
AALTEN - De twee schoolgebouwen staan er al bijna vijftien jaar, maar pas nu kan Aalten definitief de financiële balans opmaken. Het meningsverschil over de afdracht van btw met de Belastingdienst is afgesloten: de gemeente moet 1,8 miljoen euro betalen. Omdat er al bijna vier miljoen euro opzij was gelegd, resteert er een bedrag van twee miljoen, dat aan andere gemeentelijke zaken kan worden uitgegeven. -
Gewonde door ontploffende spuitbus in Winterswijk
WINTERSWIJK - Een inzittende van een auto is zaterdagmiddag gewond geraakt in Winterswijk door een exploderende spuitbus met verf. Het slachtoffer is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.
-
Villa Mondriaan en GKC winnen 2e prijs Gelderse Onderwijsprijs
WINTERSWIJK/ARNHEM - Museum Villa Mondriaan en het Gerrit Komrij College hebben op donderdag 14 februari de tweede prijs gewonnen tijdens de uitreiking van de Gelderse Onderwijsprijs. De prijs werd uitgereikt in het Provinciehuis in Arnhem. -
PREMIUM
Zonnepanelen erop en asbest weg in Groenlo, zonder te betalen
GROENLO - Op de stallen van de varkens- en melkveehouderij Ensink liggen 700 grote zonnepanelen. Op het terrein van het boerenbedrijf aan de Dankbaarsdijk in Zwolle bij Groenlo staan twee stallen, waar in april 1.000 vierkante meter asbestdaken vanaf worden gehaald. En dat kost het boerenbedrijf helemaal niks. -
Kind reist tot eind maart gratis mee in bus en regionale trein
EIBERGEN - Meer met bus en trein in de voorjaarsvakantie? De vervoerders Arriva, Blauwnet, Breng, Connexxion en Syntus maken het in samenwerking met de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland makkelijk of in elk geval voordelig.