Volledig scherm
De Berkellandse lijsttrekkers in formatie op hun debatkrukken op het DAR-podium, met vlnr Leo Morren (GL), Han Boer (D66), Betsy Wormgoor (PvdA), Anjo Bosman (GB), Wim Klein Willink (VVD), Gerard Hilhorst (CDA) en Bennie Morsink (OBL). Uiterst rechts gespreksleider Roel Beunk. © Peter Zandee

Fel kleine kernendebat in Rietmolen levert verkiezingsbeloftes op

RIETMOLEN - Nieuwbouwmogelijkheden voor jonge inwoners van de kleine kernen. En alternatieven voor gedateerde bejaardenwoningen. De Berkellandse kleine kernen willen voor de leefbaarheid kunnen groeien in plaats van slechts krimpen.  En zullen daartoe ook kansen krijgen. Dat waren donderdagavond concrete verkiezingsbeloften van CDA, VVD, OBL, GB, PvdA, D66 en GL bij het verkiezingsdebat van de belangenorganisaties uit de Berkellandse kernen Rietmolen, Beltrum, Noordijk, Haarlo, Rekken, Geesteren en Gelselaar. 

De lijsttrekkers van de 7 politieke partijen waarop op 21 maart kan worden gestemd, kwamen op verschillende momenten harder met elkaar in aanvaring dan in eerdere debatten. Dit ten overstaan van een publiek van zo'n 170 relatief jonge kleine-kernenbewoners.

Elkaar soms beschuldigend van verkiezingsrethoriek dan wel 'sinterklaas spelen', ging het er  tussen de lijsttrekkers regelmatig fel aan toe in het debat. Gespreksleider Roel Beunk uit Beltrum en de Rietmolense Gerrit Lenderink namen de politici keer op keer in de mangel over onderwerpen die in de verschillende kernen spelen.

Volledig scherm
'logo' lijsttrekkersdebat kleine kernen. © Peter Zandee

Ruimere mogelijkheden

Het gulst waren CDA en VVD als het op het beloven van ruimere nieuwbouwmogelijkheden in de kleine kernen aankomt. In Beltrum en Rekken is al onderzocht wat op woningbouwgebied wordt gewenst; in Geesteren wordt hier aan gewerkt; wat het CDA betreft moet soortgelijk onderzoek in elke kleine kern worden uitgevoerd en moeten aansluitend nieuwbouwmogelijkheden worden geschapen.  VVD en CDA willen ruimere mogelijkheden voor woningsplitsing bij boerderijen.

OBL's Bennie Morsink is niet bang dat voor leegstand wordt gebouwd: hij ziet mogelijkheden voor Randstedelingen  die rust zoeken, dan wel goedkopere woningen dan in het drukke westen des lands. D66-lijsttrekker Han Boer wil niet alle remmen los gooien, maar pleit ervoor om ruimte in onuitgevoerde plannen eerst te benutten.

Volledig scherm
Badges om publiek bij voorbaat 'kleur te laten bekennen' rond enkele principes voor de kleine kernen. © Peter Zandee

Referendum

Betsy Wormgoor (PvdA) en Leo Morren (GL) bleven relatief vaak trouw aan hun principes waarbij sociale voorzieningen of milieu voorrang zouden moeten krijgen. In de slotpitch was laatstgenoemde de enige die tijd en aandacht besteedde aan het tweede element bij de verkiezingen op 21 maart: het referendum over de 'sleepwet' die opsporings- en inlichtingendiensten ruimere bevoegdheden geeft.  "Stemt u voor GroenLinks en tegen in het referendum over de sleepwet", suggereerde Morren.

Asbest

Ook werd gedebatteerd over het afgeschoten bestemmingsplan buitengebied en de consequenties van het bijstellen van het geurbeleid voor ontwikkelingen in het buitengebied. Nadat hier ook nog de asbestproblematiek bij was gehaald, deed Han Boer (D66) de voorspelling dat het nieuwe bestemmingsplan buitengebied er eerder zal zijn dan dat alle asbestdaken zijn opgeruimd.

Vernieuwend was ook het GroenLinks-voorstel  om voor het instandhouden van voorzieningen in kleine kernen elk dorp zijn eigen budget te geven. Via een soort dorpsbestuur kan dat aan verschillende voorzieningen worden besteed. 

Terugkombijeenkomst

Gerrit Lenderink sloot de bijeenkomst verrassend af met een uitnodiging om eind dit jaar opnieuw bijeen te komen. Dan om te kijken wat van de verkiezingsbeloften is of wordt waargemaakt.

Volledig scherm
Lineup debat. © Peter Zandee
  1. Hekken bij 't Hilgelo toch weer open

    Hekken bij 't Hilgelo toch weer open

    WINTERSWIJK - De hekken rond ‘t Hilgelo zijn weer open en blijven dat zeker een jaar. Dit heeft terreineigenaar Leisurelands besloten na een evalutie dit najaar. Camping Ten Hagen is blij met de maatregel. Zij kregen veel klachten van campinggasten die door de afsluiting er niet door konden met hun invalidewagen of kinderwagen. ,,Bovendien is het erg ongastvrij om een terrein dat voor iedereen toegankelijk is dicht te doen,” aldus de campingeigenaresse Ten Hagen.