Janne Gerritse en Johan Winkelhorst maken bezwaar tegen vestiging sportschool Anytime Fitness in Winterswijk.
Volledig scherm
Janne Gerritse en Johan Winkelhorst maken bezwaar tegen vestiging sportschool Anytime Fitness in Winterswijk. © Jan van den Brink

Fel protest tegen nachtelijk sportcentrum in hartje Winterswijk

WINTERSWIJK - Tegen het plan om in hartje Winterswijk een sportschool te openen die 24 uur per etmaal open is, zijn forse bezwaren. Omwonenden vrezen geluidsoverlast en onveilige situaties.

De bewoners van de veertien appartementen in hetzelfde complex waar Anytime Fitness wordt gevestigd, zijn woedend dat de gemeente dit zomaar toestaat. ,,Dit is een veertig jaar oud appartementencomplex, dat heel gehorig is. Als er iemand beneden een hamer laat vallen, hoor ik dat helemaal hier bovenin", zegt bewoner Johan Winkelhorst. Hij gaat samen met elf eigenaren van de appartementen bezwaar aantekenen. ,,Wie zegt dat er straks geen drugs wordt verhandeld?”

’s Nachts nauwelijks gebruikt

De toekomstige eigenaar van Anytime Fitness, Gert Bongers, begrijpt de angst. ,,Maar de buurt hoeft niet bang te zijn voor overlast. Uit de gegevens van de andere honderd vestigingen in Nederland blijkt dat er ‘s nachts nauwelijks gebruik wordt gemaakt van de sportschool. Zo’n drie tot vier gebruikers per week. Wel zie je dat ‘s morgens, heel vroeg, mensen voor het werk nog even willen sporten. Er komen camera’s te hangen, dus we weten precies wie er komt.” 

'Doe hem dan dicht’

Ook Janne Gerritse, die vlak naast het complex woont, is fel gekant tegen het nachtelijke sportcentrum, dat naast de biologische supermarkt Ekoplaza komt. ,,Ze zeggen dat er 's nachts niet veel bezoekers komen. Nou, doe hem dan dicht, zou ik zeggen. Gewoon 's avonds sluiten om negen of elf uur. Wij hebben al zoveel overlast hier in de Notaristuin.” Ze ziet met lede ogen aan hoe de horeca zich er steeds  verder uitbreidt, tegen het bestemmingsplan in. ,,En dan ook nog zo'n sportschool die de hele nacht toegankelijk is, Nee, dat kan echt niet," foetert ze.

Bij McDonalds

Gert Bongers is tevens eigenaar van Tuunte Sportcentrum, dat buiten het centrum bij McDonalds is gevestigd. Waarom begint hij daar niet een Anytime Fitness, willen de bezwaarmakers weten, daar heeft niemand er last van. ,,Het concept is juist dat het centraal gelegen moet zijn", legt Bongers uit. ,,Dat mensen er op de fiets naar toe kunnen. In Hellevoetsluis waren er van tevoren 104 bezwaren, maar toen het eenmaal gevestigd was, had niemand er last van." 

En voor geluidsoverlast hoeven de bewoners niet bang te zijn, zegt hij, want op last van de gemeente heeft hij een akoestisch rapport laten uitvoeren. ,,Het geluid komt niet boven de 65 decibel uit", aldus Bongers. ,,En vallende halsters zorgen ook niet voor lawaai, want met die attributen gaan we naar de kelder van het pand.”

In de Achterhoek zijn al vestigingen van Anytime Fitness in Groenlo, Doetinchem en Neede. Er komt ook een vestiging in Varsseveld. De gebruikers krijgen een sleutelcode waarmee ze in alle 4.000 vestigingen ter wereld terecht kunnen.

De nieuwe sportschool Anytime Fitness is gepland aan de Notaristuin in hartje Winterswijk.
Volledig scherm
De nieuwe sportschool Anytime Fitness is gepland aan de Notaristuin in hartje Winterswijk. © DE GELDERLANDER