Volledig scherm

Festivals verschrikkelijk? Deze oma uit Eibergen vindt het fantastisch!

EIBERGEN - Festivals een bron van overlast? Niets daarvan, vindt Hanny Voortman (73) uit Eibergen. Sterker nog: de oma gaat zaterdag voor het eerst zelf naar een festival. “Met die kornuit’n, prachtig toch?”

Hoogtepunt
Waar veel van haar leeftijdsgenoten zouden opzien tegen een weekend lang keiharde housemuziek, biertafels, gebrul en gejoel, kijkt de 73-jarige Hanny Voortman er juist naar uit. “Het is voor mij één van de hoogtepunten van het jaar, ik baal altijd als die kornuit'n weer weg zijn”, zegt ze.

Samen met haar zoon en schoondochter runt Voortman mini-camping de Bombam in Eibergen. Normaal gesproken een rustige bedoening, op dat ene weekend per jaar na dan. Dan staat Eibergen in het teken van het techno- en house-festival Have a Nice Day en galmen de beats door het hele dorp.

Uit de tent rollen
Morgen (zaterdag) is het zover. Vrijdag arriveerden de eerste festivalklanten op haar camping. “Zodra ze binnen zijn sluiten ze muziek aan op de auto. Dat geet van: boem, boem, boem, boem, boem, aan één stuk vedan. Net zolang tot de accu leeg is. En zondagochtend komt ze oet de tent roll’n, de een nog slechter dan de ander. Oma, roepen ze dan, heb je nog koffie? Prachtig.”

Lees hieronder verder & bekijk de video

Hit op Facebook
Vorig jaar werd Mevrouw Voortman - of Hanny, of oma – voor even een hit op Facebook. Daags na het festival sprak ze enthousiast een filmpje in voor de organisatie waarin ze opriep: “Alle vrienden van Have a Nice Day, ik hoop dat jullie er van ’t jaar allemoal een stuk of tien meebrengen.”

In de terugkerende discussie rond festivals is mevrouw Voortman een opvallend geluid. Bij Freshtival in Enschede, bijvoorbeeld, kwam de organisatie onlangs nog in conflict met omwonenden, die veel overlast vreesden van het feestpubliek.

Mevrouw Voortman draait het graag om. “Er zit zoveel leven in dat jonge spul, daar geniet ik gewoon van. Vroeger was het allemaal anders; toen waren er niet eens festivals. Maar je moet gewoon mee met deze tijd. Misschien is het voor mij makkelijker omdat ik 11 kleinkinderen heb, maar het is toch ook gewoon schitterend? En ach, dan slaap je een nachtje slecht. Dat haal je later wel weer in.”

Festival-oma
Hoewel Have a Nice Day alweer 12 jaar bestaat is ze zelf nog nooit op het festivalterrein geweest. Maar daar kan zaterdag wel eens verandering in komen.

De oma is uitgenodigd door de organisatie om zelf eens te komen kijken naar het feest waar ze zo van geniet. Of ze ook gaat? "Ik ben zeker van plan om te gaan, maar dan moet het wel droog zijn. Ik laat me niet natregenen, ben gekke Henkie toch zeker niet."

Volledig scherm
© Reinier van Willigen