Volledig scherm
De winnende fietsers Bart en Helma van der Neut tussen politieagent Joske Nolsen, fietsenmaker Peter Post en gemeentelijk toezichthouder Maarten Peters. © Peter Zandee

Fietsslot voor Needse globetrotters

NEEDE - Bart en Helma van der Neut hebben maandag bij fietsenzaak Cornelese van fietsenmaker Peter Post een degelijk fietsslot gekregen: de prijs van een door de politie Berkelland via social media aangeslingerde actie. 

Het Needse echtpaar, dat al fietsend onder meer het Noord-Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella ‘deed’, liet  postcode en huisnummer in hun fietsen graveren. Je fiets zo blijvend markeren blijft een goed idee om dieven te ontmoedigen, zegt politieagent Joske Nolsen. “Een dief die een fiets bekijkt, wil hem dan niet meer. En als ie toch wordt gestolen, is de kans groter dat je 'm later nog eens terugkrijgt.”

De Van der Neuts fietsen graag en veel. “Het is gezond, en schoon. Zelfs als je de fiets met de auto meeneemt op vakantie, ben je beter bezig dan alles maar per auto te doen.”

Achterhoek

Wijkagent Michiel Herbrink stelt dat het werk  pas áf is als je ook echt je fiets op slot zet. “Gewoon dóen. Collega's hebben onlangs iemands fiets op slot gezet en zijn om de hoek blijven wachten op de eigenaar. Om 'm in te prenten dat je dieven geen gelegenheid moet bieden: gewoon er een gewoonte van maken je fiets op slot te zetten. Ook al bén je in de Achterhoek...”

Met de komst van e-bikes zijn fietsen duurder en trekt dat weer dieven aan. Juist ook elektrische fietsen met postcode en huisnummer markeren én consequent afsluiten, is daarbij een goed idee, geven de politieagenten en dorpswachter Maarten Peters aan.