Volledig scherm
De contouren van de Franse Schans zichtbaar vanuit de lucht. © Jelle Boesveld

Franse Schans duikt weer op in maïs (video)

EIBERGEN - De Franse Schans, een verdedigingswerk uit 1627 gebruikt bij het beleg van Groenlo, is dit najaar weer zichtbaar vanuit de lucht in een maïsveld langs de N18, ontdekte de Eibergse ultralight-piloot Martin Grevers.

In 2003 ontdekte Martin Grevers uit Eibergen vanuit zijn vliegtuig groene strepen in een maïsveld op de hoek van de Twenteroute en Zwolseweg tussen Groenlo en Lichtenvoorde. Het bleken de contouren van de Franse Schans, in 1627 gebouwd bij de belegering van Groenlo. Het verdedigingswerk maakte deel uit van de Circumvallatielinie om Groenlo, gebruikt om de stad in 1627 op de Spanjaarden te veroveren. De ontdekking, als eerste gepubliceerd in de Twentsche Courant Tubantia, werd landelijk nieuws en had veel impact.

Tien jaar later is de Franse Schans opnieuw zichtbaar in de maïs, ontdekte de Eibergenaar vanuit de lucht. "Opmerkelijk", vindt Martin Grevers. "Want de Schans is alleen zichtbaar bij een extreem droge zomer, zoals in 2003. De groene banen in de maïs geven dan de plek aan waar vier eeuwen geleden de grachten om de Schans zijn gegraven. De maïs is daar minder geel."

Lees een uitgebreide reportage met luchtfoto in de editie Achterhoek van de Twentsche Courant Tubantia van zaterdag.

Klik hieronder voor een video vanuit de lucht.

Meer info:

www.circumvallatielinie.nl

  1. Waterboarding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak
    PREMIUM

    Waterboar­ding? Ook hierdoor raakten 3 docenten in Twente in opspraak

    ALMELO - De scheidslijn tussen wat je als leerkracht wel en niet kunt maken, is flinterdun. Een docent in Almelo raakte deze week in opspraak doordat hij het effect van martelmethode waterboarding demonstreerde in de klas. De rechter draaide deze week de straf die hij kreeg terug, maar de leraar is wel getekend door de hele situatie. Wij zetten drie andere controversiële zaken uit deze regio op een rij, met driemaal een hoofdrol voor de docent.