Volledig scherm
Geluidskunstenares Frouke Wiarda: "Beton is zoveel meer dan muisgrijs saai materiaal waar iedereen hele dagen tussen zit." Foto: Charel van Tendeloo

G'ruis: kunstzinnig klankenspel met beton

BORCULO - Ze noemt zichzelf geluidskunstenares. De in Borculo geboren en getogen Frouke Wiarda is er dit weekend even terug. Met haar voorstelling G'ruis. Kunstzinnig klankenspel met vijfduizend kilo betongranulaat...

Samen met Janneke Albers trekt Frouke Wiarda momenteel rond met de productie 'G'ruis': een klankenspel waarbij betongranulaat in verschillende grofheden voor het geluid zorgt. In combinatie met allerlei gereedschap en wat de 'muzikanten' er nog meer mee doen, wel te verstaan. Een uitvoering van G'ruis in Tilburg viel uit - gevreesd werd voor problemen door betonstof op de locatie - en de Borculose kunstenaar Peter van de Waal slaagde erin het geheel naar Borculo te halen. Het 'podium' waar zondag G'ruis in twee edities wordt gebracht, is wel wat gewend als het op betongruis aankomt: de bedrijfshal van Willems Wegenbouw op bedrijventerrein Overberkel.

De van oorsprong Borculose geluidskunstenares Frouke Wiarda (33) trok twee jaar geleden aandacht met een concert voor cementmolens. Nu is andermaal beton het materiaal waarmee ze een klankrijke performance neerzet. "Ik wilde wat met beton doen. Dat is voor bijna iedereen een muisgrijs, saai materiaal. Maar het bepaalt wel je hele leefomgeving, van school tot straat, tot huizen. Iedereen zit tussen het beton, vandaar mijn fascinatie."

De betoncentrale waarvan Wiarda het betongranulaat krijgt, sponsort de voorstellingen. Na afloop wordt het materiaal gerecycled. "Dat past ook helemaal bij mij. Want je wilt niet dat het vervuilend werkt", zegt de kunstenares. "Uit Vlaardingen en Den Bosch krijgen ze bij de recyclingcentrale granulaat, dat ze eerst kapot hakken. Ook dat is een proces vol geluid: oerknallen zijn het!"

Er gebeurt tijdens G'ruis van alles met het beton, qua scheppen en zeven van het granulaat, en al die handelingen leveren geluiden op. De uitvoering is niet 'zomaar' kijken of beter nog luisteren wat er gebeurt. Frouke Wiarda: "Ik heb een partituur. Er zit een verhaal achter. Janneke draagt twee microfoontjes die het geluid weergeven. Ik geef haar opdrachten en dat levert klanken op."

Uiteindelijk is ook het vermoeide gevoel dat alle gebreek, gezeef en geroer in het beton oplevert, weer onderdeel van de beleving voor Wiarda. "Dat heb ik nu al als ik het veld klaar leg: een gevoel van voldoening. Ik zit de hele dag achter de computer, dan is dit iets heel anders. Ik moet aan foto's van Amerikaanse vrouwen uit de Eerste Wereldoorlog denken, toen zij aan de slag moesten in zware mannenberoepen. Die foto's stralen vrouwelijkheid en hard werken uit. Het was vervolgens trouwens ook weer wat toen na de oorlog die vrouwen weer huisvrouwen en moeders moesten worden..."

Zondag 29 augustus geven Frouke Wiarda en Janneke Albers twee voorstellingen van hun productie G'ruis in de hal van Willems Wegenbouw aan de Hesselinks Es. De ochtendvoorstelling begint om 10.30 uur, de middagvoorstelling om 14.30 uur.

De toegangsprijs is 5 euro (volwassenen); kinderen tot 12 jaar betalen 2,50 euro. Publiek moet zich per e-mail opgeven in verband met klaarzetten van stoelen: kunstlokaal11@planet.nl

Zie ook: www.froukewiarda.nl