Volledig scherm
Tk Dgfoto Winterswijk schietincident © DE GELDERLANDER

Gebruik dienstwapen door politie in Winterswijk toegestaan

ARNHEM/WINTERSWIJK - Het neerschieten van een man die agenten bedreigde met een mes in Winterswijk was noodzakelijk. De vier agenten die hun wapen trokken bij het incident in juni worden dus ook niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie komt tot deze conclusie op basis van onderzoek door de Rijksrecherche. 

Een verwarde man dreigde op 7 juni iemand neer te steken op de Vredensestraat in Winterswijk. Agenten zagen hem lopen en spraken hem aan. Daarop draaide hij zich om en bedreigde de agenten met een mes. Ze probeerden volgens het OM de man uit te schakelen met pepperspray, maar door de extreme wind die dag had dit geen effect op de verdachte.

Effect

Daarop hebben de agenten enkele waarschuwingsschoten gelost. Ook dit had geen effect . Daarop schoten ze gericht, de man werd door een kogel in zijn been geraakt. Hij gooide vervolgens het mes naar de agenten, waarna hij aangehouden kon worden.

Het OM stelt op basis van het onderzoek door de Rijksrecherche dat er sprake was van noodweer. Schieten was dus noodzakelijk en proportioneel, stelt justitie. Alle betrokkenen zijn op de hoogte gesteld van dit oordeel.