Volledig scherm
Jan Markink. © Jan Houwers

'Gedeputeerde Markink uit Borculo ontving bijna 100.000 euro uit nevenfuncties'

BORCULO/HILVERSUM - De Gelderse gedeputeerde Jan Markink uit Borculo ontving in 2012 en 2013 bijna 100.000 euro uit nevenfuncties. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De lijsttrekker van de Gelderse VVD voor de provinciale statenverkiezingen combineert al jaren de politiek met een eigen veehouderij, waar hij pinken, paarden en varkens houdt. Daarnaast is hij voorzitter van de Raad van Commissarissen van Accon AVM Groep (goed voor 30.304 euro per jaar) en is hij lid van de Raad van Toezicht van het AOC Oost (5.215 euro) en het Assink lyceum (1.500 euro). Tevens is hij al ruim dertig jaar betrokken bij ForFarmers, waar hij momenteel nog vice-voorzitter van de Raad van Commissarisen is. Daar stopt hij per 17 april 2015 mee, naar eigen zeggen omdat het rooster van aftreden op hem van toepassing is. Met die functie verdiende hij 63.570 euro per jaar. Voor zijn functie als gedeputeerde krijgt hij jaarlijks 110.247 euro.

Onderzoek naar nevenfuncties
​Nieuwsuur onderzocht bij alle twaalf provincies hoe het zit met de nevenfuncties van gedeputeerden en commissarissen van de Koning. Daaruit bleek dat er grote verschillen bestaan in werkwijze tussen de provincies. Waar de ene gedeputeerde alle inkomsten uit nevenfuncties in de provinciekas stopt, houden andere (zoals Markink) deze voor zichzelf. Elke provincie voert daarin een eigen beleid. De provincie Gelderland schrijft over de ruim 100.000 euro die de Borculoër uit nevenfuncties ontving: "In geval van gedeputeerde Markink zijn de inkomsten uit zijn nevenfuncties verrekend met de negatieve resultaten van zijn bedrijf. Deze waren mede negatief omdat hij vervangende arbeid in dienst heeft."

Dubbele pet
Markink zelf zegt in een reactie aan De Twentsche Courant Tubantia dat hij alles altijd 'heel open en eerlijk gemeld heeft'. "Declaraties, het gebruik van een dienstauto; alles wat je doet staat in de schijnwerpers. Dat is terecht, maar het hoeft geen heksenjacht te worden. Ik vind dat we niet in de situatie moeten komen dat we geen enkele ondernemende activiteit meer mogen doen." En over een mogelijke dubbele pet, bij bijvoorbeeld het vaststellen van de omgevingsvisie, zegt hij: "De lat wordt zo hoog gelegd. Wie heeft er dan geen belang? Wij bepalen binnen het college zelf waar de grens ligt. Daar houden we elkaar scherp in."

Op de vraag hoeveel tijd hij kwijt is aan zijn nevenfuncties, geeft Markink geen antwoord. Wel geeft hij aan dat hij 'geen hekel heeft aan werken' en dat hij 'veel' werkt.

Bekijk hier het item over de nevenfuncties.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement