Volledig scherm
Plaatsen van de huidige mast van de lokale omroep achter Het Hof in Borculo in 2015. Dat Vodafone er een andere mast voor zet, noopt de omroep daarin mee te doen, maar daarvoor is eigenlijk geen budget. © Peter Zandee

Gedoe om Vodafone-mast
aan Hoflaan in Borculo

BORCULO Een plan van telecomprovider Vodafone om aan de Hoflaan in Borculo een dik 37 meter hoge antennemast te plaatsen, heeft tot bezwaren geleid uit zowel de buurt als van de lokale omroep en de stichting Nationale Feest- en Gedenkdagen.

Vodafone heeft een vergunningaanvraag ingediend om een driehoeksmast te mogen plaatsen op de hoek van de parkeerplaats tussen de tennisbanen aan de Wildbaan, de ijsbaan en Het Hof. De gemeente Berkelland heeft de aanvraag beoordeeld en in principe vergunning verleend. Buren van de plek en ook de Borculose oranjevereniging hebben bezwaar aangetekend. Maandag hoort de onafhankelijke Berkellandse bezwarencommissie de betrokken partijen.

Stichting Regionaal Media Centrum Oost Nederland, waarin lokale omroep Berkelland FM is opgegaan, heeft in eerste instantie bezwaar aangetekend tegen de Vodafone-mast. Deze zou het signaal vanaf de eigen mast achter Het Hof deels tegenhouden, zodat het signaal van de omroep op zijn minst een 'deuk' oploopt.

Vodafone heeft zich bereid verklaard de lokale omroep te laten meeliften op de nieuwe antennemast. Daarvoor is bovenop voldoende ruimte. Wel wil Vodafone daarvoor jaarlijks 1600 euro huur ontvangen. De lokale omroep wil wel meedoen met de telecomprovider, maar dan gratis. Bovendien wil de omroep niet opdraaien voor de extra kosten van het verhuizen van de eigen antenne naar de mast van Vodafone. Op dat punt is de gemeente Berkelland niet scheutig: Berkelland stelt zich op het standpunt dat de lokale omroep al subsidie krijgt, en alle kosten uit die gemeentelijke bijdrage moeten worden betaald.

De Stichting Nationale Feest- en Gedenkdagen vindt de plek van de Vodafone-mast verkeerd. De kermis van de Septemberfeesten wordt sinds twee jaar op de parkeerplaats aan de Hoflaan gehouden. Door de mast zou een grote kermisattractie niet meer passen. Dat scheelt de kermisorganisatie in pachtinkomsten. De club adviseert de mast op te schuiven richting Haarloseweg.