Volledig scherm
De flamingo's in het Zwillbrocker Venn. © Esther Reijrink

Geen flamingo’s meer in Zwillbrocker Venn: ‘Het is te droog’

ZWILLBROCK - In en rond het Zwillbrocker Venn is voor wie het wil zien nog genoeg te genieten en te ontdekken. Maar een flamingo zul je er momenteel niet vinden, geen enkele.

Eerder dit seizoen zijn er wel wat flamingo’s geweest, rond maart vanuit hun winterkwartieren teruggekeerd naar het veengebied bij Zwillbrock, net over de grens. Maar met name de aanhoudende droogte verstoorde het normale verloop van het broedseizoen.

Droogte

De waterplas viel droog, rovers – waarschijnlijk vooral vossen – konden het flamingo-eiland bereiken en roofden de eieren, en de flamingo’s vertrokken veel eerder dan in andere jaren én zonder nieuw kroost. In juni was er al nauwelijks meer een exemplaar aan te treffen. ,,En ik verwacht ze dit jaar ook zeker niet meer terug”, aldus een jonge medewerkster van het Biologische Station die een van de inforemises bemant. ,,Het is echt te droog.”

Hoofdattractie

Het mislukken van het flamingoseizoen heeft volgens haar duidelijk weerslag op de publieke belangstelling: ,,Zo’n driekwart van de bezoekers is teleurgesteld, de flamingo’s zijn toch de hoofdattractie. Met name voor kinderen en schoolklassen.  Volwassenen en oudere mensen vinden het ontbreken van de flamingo’s ook jammer, maar zij maken ondanks dat toch veelal wel een tocht door het natuurgebied, voor de rust en de natuur die er wel te zien is.”

Het door het Biologische Station Zwillbrock beheerde Zwillbrocker Venn is onderdeel van de Flamingoroute. In totaal is dit wegen- en padennetwerk 450 kilometer lang, met uitzichttorens en informatieborden op verschillende plekken in de Achterhoek en Twente en aan de Duitse kant van de grens in het Westmünsterland.

  1. De regenboogvlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    De regenboog­vlag wappert op het Marianum: ‘We streven ernaar dat leerlingen zich veilig voelen’

    GROENLO-LICHTENVOORDE- Ze zijn jong, ze zijn anders geaard, ze zijn scholier, ze zijn Achterhoeker en op Paarse Vrijdag benadrukken ze hun specifieke seksuele geaardheid (homo, lesbiënne of iets anders) met iets paars: een jas, sjaal, rugzak. Voor het Marianum in Groenlo (maar ook in Lichtenvoorde) was dat paars vrijdagochtend goed zichtbaar. En aan het begin van de grote pauze ging op hun school de regenboogvlag in top.