Volledig scherm
Zonnebloemenlint in Achterhoek vol in bloei - Een zonnebloemenlint van 25 kilometer, dwars door de gemeente Lochem. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Geen lint van zonnebloemen
dwars door Berkelland

BORCULO - Een lint van zonnebloemen, dwars door het buitengebied van Berkelland. Het idee van Gemeentebelangen is fleurig, maar kan niet op voldoende steun rekenen.

De gemeente Lochem werkt al mee aan het realiseren van een lint van zonnebloemen dwars door de Achterhoek. En het leek Gemeentebelangen ook goed dat Berkelland dat fleurige idee omarmt en zich hierbij aansluit.

GB riep daarom in de gemeenteraad met steun van de PvdA het college van B en W op om  te onderzoeken of het wenselijk is om zo’n geel lint ook in Berkelland aan te leggen. 

Volledig scherm
Een zonnebloemenlint van 25 kilometer, dwars door de gemeente Lochem. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

GB en PvdA vinden dat de zonnebloemen leiden tot ‘een uitnodigende leefomgeving’ en tot vergroting van de biodiversiteit en vermindering van overlast en plagen. Ook zijn de zonnebloemen goed voor het toerisme. „In de gemeente Lochem hebben agrariers, natuurorganisaties en de LTO graag meegewerkt”, aldus GB-fractievoorzitter Arnold Kion.

Maar wethouder Marijke van Haaren is minder enthousiast. „Ik weet hoe mooi het is vlak bij mijn huis”, aldus de in Lochem wonende CDA-politica. „Maar onze biologen kijken er anders naar.  Het zaaien van zonnebloemen op onze akkers is niet de manier om in ons Acherhoekse landschap de biodiversiteit te bevorderen.”

Volledig scherm
Een zonnebloemenlint van 25 kilometer, dwars door de gemeente Lochem. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Van Haaren: „Je moet zonnebloemen elk jaar opnieuw zaaien. Beter is het om akkerranden te beheren volgen agrarisch natuurbeheer, daar zijn ook voor langere tijd provinciale gelden voor beschikbaar.”

Ook coalitiegenoten CDA en VVD steunen het plan niet. GB heeft daarom na overleg met de PvdA het plan ingetrokken. „Wellicht dat we er later op terugkomen”, aldus Kion.