Volledig scherm
De nieuwe zendmasten in Borculo, Neede en Ruurlo moet de lokale omroep zelf bekostigen.

Geen subsdie voor nieuwe zendmasten Berkelland FM

BORCULO - De lokale omroep Berkelland FM - nu Leuk FM geheten - krijgt in het vervolg jaarlijks een gemeentelijke subsidie van 23.000 euro. Dat is 8 mille meer dan de huidige 15.000 euro.

Berkelland FM ging begin dit jaar samenwerken met radiozender Gelre FM uit buurgemeente Oost Gelre. Dat leidde tot de vorming van een nieuwe, overkoepelende organisatie, de stichting Regionaal Media Centrum Oost Nederland (RMC ON). Die vroeg bij de gemeente subsidie aan. Burgemeester en wethouders hebben besloten ieder jaar 23.000 euro toe te kennen. Dat bedrag is gebaseerd op de bijdrage die Berkelland hiervoor van de regering ontvangt: 1,19 euro per huishouden (daarvan zijn er binnen de gemeente 19.171, dus gaat het in totaal om bijna 23 mille).

Tot nu toe betaalde Berkelland per woonruimte slecht 75 cent, terwijl het rijk 1,30 euro overmaakte. De resterende 55 cent per woning besteedde de gemeente derhalve niet aan de lokale omroep. B en W willen nu de volledige rijksdonatie doorsluizen, om te voorkomen dat Berkelland vanwege de te lage subsidie bakzeil haalt bij een rechtsgang van de zender. ‘Uit diverse rechterlijke uitspraken blijkt dat gemeenten dan vaak aan het kortste eind trekken’, aldus het college.

Zendmasten
De stichting RMC ON wenste van Berkelland verder een eenmalige subsidie van liefst 35.000 euro. Dat zou nodig zijn voor het vervangen van de huidige zendmasten in Borculo, Neede en Ruurlo. Met de bestaande antennes zijn de radiouitzendingen van de lokale omroep in deze plaatsen minder goed te ontvangen. B en W van Berkelland wijzen dit verzoek af.

De motivatie luidt dat de zender na de verhoging van de gemeentelijke subidie voldoende geld krijgt. ‘Wij vinden dat de stichting de financiering van de nieuwe zendmasten binnen de eigen begroting moet opvangen’, stelt het college. ‘Als dat niet lukt, dient hiervoor sponsoring gevonden te worden’.

Leuk FM
Berkelland FM bestaat overigens inmiddels niet meer. De volledige programmering is overgenomen door Leuk FM, en dat is tevens de nieuwe naaam van het lokale radiostation. Leuk FM werd half juni gelanceerd door Bas te Velthuis uit Gelselaar, tot dan programmaleider van Berkelland FM actief. Deze zender wilde vanuit Lichtenvoorde Duitse, Nederlandstalige en Achterhoekse muziek combineren met regionieuws. „Een gat in de markt”, noemde Te Velthuis dat destijds. Sinds kort verzorgt Leuk FM echter alle programma’s van de lokale omroep in Berkelland.