Volledig scherm
Sportaprk De Sonders in Beltrum. © Archief

Geen subsidie overdekte fietsenstalling op sportpark Beltrum

BELTRUM - De gemeente Berkelland verstrekt geen subsidie van 5.000 euro voor de aanleg van een overdekte fietsenstalling op sportpark De Sonders in Beltrum. De initiatiefnemers hebben al aangekondigd tegen de afwijzing in beroep te gaan.

De Stichting Accommodatie VIOS diende de aanvraag in bij de gemeente. Dit werd gedaan in het kader van de subsidieregeling voor burgerinitiatieven, omdat dit project in de ogen van de stichting de sociale samenhang in het dorp zou bevorderen.

De fietsenberging is afkomstig van het bedrijf Bronkhorst High-Tech uit Ruurlo en ligt nu ergens in Beltrum gedemonteerd opgeslagen. De stichting heeft voor het opbouwen een begroting van liefst 23.000 euro gemaakt en vraagt een biijdrage van vijf mille van de gemeente.

B en W van Berkelland zeggen in hun afwijzing van de subsidie uit de pot voor burgerinitiatieven, dat de sociale samenhang van een dorp als Beltrum niet ineens verbetert als fietsen onder een overkapping komen te staan. Bovendien is er voldoende plek op sportpark De Sonders om rijwielen te stallen in niet-overdekte rekken.

Niet reëel
De gemeente geeft verder aan dat de begroting van 23.000 euro voor de aanleg van de overdekte fietsenkeet niet reëel kan worden genoemd. Vooral omdat het gaat om een stalling die momenteel al in het dorp ligt en die opgebouwd gaat worden door vrijwilligers uit Beltrum. De stichting verwacht overigens door de inzet van dorpsbewoners bij de aanleg een forse besparing op de kosten te behalen en denkt zo uiteindelijk op 5.000 euro uit te komen.

Het college stelt verder dat in soortgelijke gevallen ook geen subsidie is toegewezen. Als voorbeeld wordt een verzoek genoemd van muziekvereniging Brenn’taler Spatzen in Eibergen. Die wilde 200 euro subsidie voor de aankoop van een partytent. De muzikanten zouden dan bij optredens in de buitenlucht droog kunnen staan, of niet in de zon. Dat zou de sociale verbondenheid bevorderen onder de leden van de Brenn’taler Spatzen, maar de gemeente was het daarmee niet eens. Want de aanschaf van een partytent zorgt er niet voor dat de sociale samenhang beter wordt en dus ging deze subsidie niet door.

De Stichting Accommodatie VIOS liet al weten in beroep te gaan als het subsidieverzoek door de gemeente wordt afgewezen. Dit gebeurt mede op basis van een oproep die Berkelland deed op de eigen website. Daarin werden inwoners van de gemeente uitgedaagd om met ideeën te komen, waardoor ze in aanmerking komen voor subsidie.

Berkelland noemde in de aansporing, waarover deze krant schreef, expliciet de aanleg van betere voorzieningen voor het parkeren bij een sportclub. De gemeente stelt echter dat de oproep niet te maken had met de subsidieregeling voor burgerinitiatieven.

Behulpzaam
Berkelland heeft weliswaar de subsidie afgewezen, maar is de stichting Accommodatie VIOS wel behulpzaam geweest om geschikte fondsen aan te schrijven voor subsidie. Tijdens het overleg werd de initiatiefnemers gewezen op de site vindsubsidiess.nl Daarop kwamen vijftien fondsen tevoorschijn die de aanvragers konden benaderen.