Volledig scherm
Peter Nieuwenhuis bij de markering van de fundering van de donjon van het vroegere kasteel. © Peter Zandee

Geld voor reizende tentoonstelling geschiedenis Heerlijkheid Borculo

BORCULO "De Heerlijkheid Borculo is qua grondgebied een beetje synoniem met het gebied van Berkelland."

Borculoër Peter Nieuwenhuis is actief bij de Historische Vereniging Borculo (HisVeBo), maar heeft een boodschap die hij gemeentebreed wil uitdragen.

Onlangs scoorde HisVeBo bij de verdeling van stimuleringsprijzen van het corporatiefonds van de regionale Rabobank een tweede prijs. Nieuwenhuis heeft nu zicht op een bijdrage van 7.000 euro voor materiaal voor een reizende expositie over de Heerlijkheid Borculo.

Die heerlijkheid - afgeleid van het woord heer als machthebber - was vanaf de middeleeuwen tot precies 400 jaar geleden een soort klein staatje. Dat lag ingeklemd tussen het graafschap Gelre, het bisdom Utrecht en het bisdom Münster. De heerlijkheid viel eigenlijk onder de laatste, maar was in de praktijk semi-onafhankelijk. De geslachten Van Borculo en Van Bronckhorst maakten er achtereenvolgens de dienst uit.

Nadat in de zestiende eeuw heer Joost van Bronckhorst kinderloos stierf, was er geen opvolger. Dat leidde tot een strijd om de macht over het gebied. De Münsterse vorst-bisschop kwam een paar keer met militair machtsvertoon Borculo opeisen. Uiteindelijk werd de heerlijkheid in 1776 aan stadhouder prins Willem V van Oranje-Nassau verkocht.

De Historische Vereniging Borculo wil een reizende tentoonstelling aan de geschiedenis van de heerlijkheid wijden. Die moet zich onder meer op het onderwijs richten. In mei wordt de expositie geopend in de Joriskerk.

Ondertussen worden nog sponsors gezocht voor een bronzen maquette van het kasteel van de heren van Borculo. Dat moet aan de Hoflaan komen te staan, nabij de plek van het complex.