Volledig scherm
De situatie achter de stal van Epping aan de Pastoor van Everdingenstraat in Rietmolen, gezien vanaf de grens van het bedrijventerrein. © Peter Zandee

Gemeente Berkelland komt bij Raad van State niet weg met ‘krimpkaart’ in Rietmolense zaak

DEN HAAG/RIETMOLEN – De gemeente Berkelland moet de scanner, meetlinten en linealen weer uit de kast halen om opnieuw het bouwvlak van een Rietmolense veehouder op te meten.

Want de Raad van State is niet overtuigd door het verhaal van de gemeente Berkelland dat eerder vastgestelde meetverschillen alleen te wijten zijn aan het krimpen van een stokoude bestemmingsplankaart uit 1974, zo blijkt woensdag uit een definitieve uitspraak. 

Op basis van die metingen vond de gemeente het prima dat veehouder G. Epping alsnog een flinke werkbouwtuigloods achter zijn stal aan de Pastoor Van Everdingenstraat mocht bouwen. Maar nadat de buren aan de bel trokken, stelde de rechtbank Gelderland vast dat de gemeente verkeerd gemeten had en het niet duidelijk is, of en in hoeverre de geplande werktuigbouwloods binnen, of buiten het bouwvlak valt. 

Opnieuw meten

De Raad van State is het daar mee eens en stelt dat de gemeente opnieuw moet meten. Het hoogste bestuursrechtscollege geeft de gemeente daarbij ook een voorzetje. Hij legt uit hoe Berkelland dat het beste zou kunnen doen. Bijvoorbeeld door een digitale scan van de oude al dan niet gekrompen plankaart te maken en die op de luchtfoto’s van het terrein te projecteren. Dan kan met behulp van bekende referentiepunten worden vastgesteld, of en in hoeverre de plankaart gekrompen is. 

Wordt vervolgd

Als dat is vastgesteld kan de gemeente opnieuw gaan meten en preciezer vast stellen waar de grenzen van Eppings bouwvlak lopen. Aardig ingewikkeld, maar het moet wel meer duidelijkheid bieden, zowel aan de veehouder als de buren, die tegen de bouw van een nieuwe loods zijn. Wordt vervolgd. 

Volledig scherm
De Rietmolense veehouder zit tegen de bebouwde kom van Rietmolen aan, zoals hier gezien vanaf de N315/Haaksbergseweg. © Peter Zandee