Volledig scherm
Kleine windmolen zoals die bij wijze van proef in Hellevoetsluis is geplaatst. Frank Jonk (CDA) suggereerde voor Berkelland bij het gemeentehuis ‘wokkels’ te plaatsen: kleine windturbinese met een verticale as. © gratis

Gemeente Berkelland wil verder met eigen energieopwek

BORCULO - Naar de smaak van sommige fracties schiet de gemeente er niet hard genoeg mee op, maar Berkelland werkt aan de ontwikkeling van plannen om zelf duurzame energie op te wekken. Woensdag boog de Berkellandse raadscommissie Ruimte over de beginselen daartoe.

OBL-commissielid Bennie Morsink wil dat de gemeente harder loopt. „Meer actie! Anders zijn we 100 jaar verder om dit doel te halen!”, was zijn commentaar op een vergaderstuk over duurzame energieopwek, waarmee Berkelland in 2030 energieneutraal  wil zijn. 

GB-commissielid Ingrid van Dijk vroeg nog eens na of eind 2020 de plannen gereed zullen zijn. Berkelland wil in het tweede kwartaal van volgend jaar vervolgstappen zetten waarmee de plannen concreter worden.

Wokkels

Frank Jonk (CDA) suggereerde voor Berkelland bij het gemeentehuis ‘wokkels’ te plaatsen: kleine windturbinese met een verticale as. Op die manier geeft de gemeente naar het publiek toe het goede voorbeeld  over hoe behalve met zonnepanelen nog meer duurzaam energie kan worden opgewekt.

Nick Lurvink (PvdA) en Andra Weg (GL) pleitten ervoor om als gemeente niet in biomassa te stappen, sinds daarvoor onder meer elders gekapt oerbos wordt verbrand. Lurvink tipte specifiek om ook warmtewinning uit het rioolsysteem te bestuderen.

Dubbele petten

Wethouder duurzaamheid Gerjan Teselink tipte speciaal ook het onderwerp ‘dubbele petten’ aan. Want onderdeel van de plannen kunnen ook grotere windturbines zijn, en die liggen gevoelig qua horizonvervuiling en overlast. Teselink: „Mensen moeten de garantie hebben dat hun mening er toe doet, waar wij als gemeente vergunningverlener zijn en ook zelf de uitgangspunten van van ons RODE-beleid in praktijk aan het brengen.” RODE is de afkorting van Ruimtelijke Ordening Duurzame Energie.