De uitgedunde gemeenteraad van Aalten.
Volledig scherm
De uitgedunde gemeenteraad van Aalten. © DG

Gemeenteraden vinden trucs om toch te 'vergaderen’

DOETINCHEM/ WINTERSWIJK - In tijden van corona vinden de Achterhoekse gemeenteraden toch manieren om tot democratische besluitvorming te komen. Doetinchem en Winterswijk geven en petit comité een klap op de hamerstukken. 

In Doetinchem, Winterswijk en Oude IJsselstreek staat (stond) voor donderdagavond een raadsvergadering geagendeerd. In Doetinchem en Winterswijk gaan deze ook door, maar in beide gevallen in select gezelschap: alleen de burgemeester en de griffier zijn aanwezig. 

Quorum vereist

In Doetinchem zal burgemeester Mark Boumans constateren dat het quorum niet wordt gehaald. Voor dat quorum is vereist dat een meerderheid van de raadsleden (in Doetinchem 16 van de 31) aanwezig moet zijn. Boumans schuift de vergadering naar maandag.

Bij deze vergadering zijn - naast Boumans en griffier Rob Janssens - twee raadsleden aanwezig: Jeroen Berends (CDA) en Steven Kroon (PvdA) van respectievelijk de grootste coalitie- en grootste oppositiepartij. Publiek en pers worden geweerd. Wel is de ‘vergadering’ op een live-stream te zien.

,,In dit gezelschap worden de hamerstukken aangenomen", zegt Janssens. ,,Volgens de gemeentewet mag dit. Gelukkig staan alleen hamerstukken op de agenda. Over stukken waarbij een debat nodig is kunnen geen besluiten worden genomen.”

Overgang Greversweg

In Winterswijk gebeurt nagenoeg hetzelfde, met dit verschil dat burgemeester Joris Bengevoord de raadsvergadering naar vrijdag verplaatst. Ook hier worden alleen de hamerstukken aangenomen. Stukken waarover een debat nodig is (onder meer de spoorwegovergang Greversweg) worden doorgeschoven naar een latere datum.

Quote

Vergaderin­gen mogen doorgaan, mits aan hygiëne-ei­sen is voldaan en een afstand tussen raadsleden in acht wordt gehouden

Rob Janssens, griffier Doetinchem

Het kabinet besliste eerder dat bijeenkomsten met groepen tot 6 april (inmiddels verlengd tot 1 juni) niet door mogen gaan. ,,Raadsvergaderingen zijn hiervan uitgezonderd", zegt Janssens.

,,Ze mogen doorgaan, mits aan hygiëne-eisen is voldaan en een afstand tussen raadsleden van anderhalve meter in acht wordt gehouden. In Doetinchem lukt dat niet met 31 raadsleden, met 16 zou het wel kunnen en dan is het quorum gehaald. We zien er vanaf, ook omdat het alleen om hamerstukken gaat. Waarom risico nemen?”

Oude IJsselstreek heeft al eerder besloten alle raadsvergaderingen op te schorten tot na 8 april. Ook Montferland heeft alle politieke avonden geannuleerd. In Bronckhorst is donderdagavond een agendacommissie, maar die wordt digitaal gehouden. De eerste raadsvergadering is pas op 23 april. 

Aalten met 11 raadsleden

In Aalten is dinsdagavond de gemeenteraad doorgegaan maar met slechts 11 van de 21 raadsleden. De vergadering duurde 27 minuten (twee punten werden behandeld) en werd door burgemeester Anton Stapelkamp afgesloten met de woorden: ,,Houd afstand en houd moed.” De raadsbijeenkomst van april gaat niet door. 

Ook de vergadering van de Achterhoek Raad, die maandag zou worden gehouden met zo'n vijftig raadsleden, gaat niet door. Een nieuwe datum is nog niet gepland. 

  1. Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’
    PREMIUM
    VIDEO

    Schapen van Marianne onthoofd en geslacht: ‘Voor die paar tientjes vlees?’

    Voor de tweede keer in anderhalve week zijn loslopende schapen in de regio op illegale, professionele wijze in de nacht afgeslacht. Schaapherder Marianne Gaspersz trof vanochtend de ingewanden, de kop en vachten aan van een afgeslacht schaap en lammetje. Onlangs werden in Olst op vergelijkbare wijze twee rammen geslacht bij een kinderboerderij. Gaspersz: ,,Ik was helemaal van de kaart. De vraag is ook: wanneer doen ze het weer?”