NEEDE - De oud-postbodes Arie Haarman, Wim Lammers en Herman Dimmendaal in oude PTT-Post kleding bij het monument voor het postkantoor.
Volledig scherm
NEEDE - De oud-postbodes Arie Haarman, Wim Lammers en Herman Dimmendaal in oude PTT-Post kleding bij het monument voor het postkantoor. © Lars Smook

Gesloopt, markant postkantoor herleeft in Neede

NEEDE - Eeuwig zonde. Dat vinden Needenaren van de sloop van het oude postkantoor in 1978. Het markante pand aan de Oudestraat ging verloren, maar herleeft nu in een monument voor de grote kerk in Neede

Op de plek waar ooit het postkantoor van Neede heeft gestaan, staat nu een monument dat herinnert aan het markante gebouw. Het is een cadeau, dat de 40-jarige Historische Kring woensdagavond aan de Needse gemeenschap heeft geschonken. 

Want het was de sloop van het postkantoor, dat 1978 de aanleiding was om de actiegroep Oud Neede, de voorloper van de Historische Kring Neede,  op te richten. Toen de gemeente Neede ook het markante GTW-pand aan de Oudestraat liet slopen, wilde de actiegroep de sloop van meer markante gebouwen in Neede voorkomen.

Het oude postkantoor van Neede en rechts het GTW-kantoor. Beide markante panden zijn gesloopt eind jaren zeventig.
Volledig scherm
Het oude postkantoor van Neede en rechts het GTW-kantoor. Beide markante panden zijn gesloopt eind jaren zeventig. © HKN

De drie oudpostbodes Arie Haarman (73), Wim Lammers (73) en Herman Dimmendaal (79) onthulden woensdagavond tijdens het verjaardagsfeestje van de HKN in de kerk een maquette van het monument. Na afloop zagen bezoekers bij het verlaten van de kerk buiten het echte monument staan.

De postbodes bewaren warme herinneringen aan de ‘goede oude tijd’ van PTT-post. „Jammer dat het gebouw er niet meer staat, maar mooi dat we het zo weer in herinnering brengen”, aldus Dimmendaal.

Het oude postkantoor van Neede
Volledig scherm
Het oude postkantoor van Neede © HKN