Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie. Dit is niet de Tango-pomp in Borculo. © ANP

Goedkoop tanken? Dat doe je in de Achterhoek

BORCULO/ GROENLO - Wie goedkoop wil tanken, moet naar de Achterhoek. De vier goedkoopste tankstations van Nederland zijn namelijk hier te vinden.

Dat blijkt uit de Nationale Tanktest 2019 van de ANWB, die in de periode van 1 oktober tot en met 20 november vorig jaar de prijzen van 3.837 pompstations in Nederland op een rij heeft gezet. Het goedkoopst tank je bij de Tango aan de Ruurloseweg in Borculo, met 21,3 cent korting op de landelijke adviesprijs voor benzine en 19,3 cent op diesel. Rij je iets verder, dan ben je ook in Groenlo (Tango Ruurloseweg, 2de plaats), Neede (Tango Braak, 3de) en Ruurlo (Total Kanters Barchemseweg, 4de) relatief goedkoop uit.

De top vijf van goedkoopste tankstations wordt gecompleteerd door opnieuw een Tango, de pomp aan de Papierbaan in Groningen.

Lees verder onder de tabel.

Volledig scherm
De tabel met goedkoopste en duurste tankstations van Nederland, onderzocht door de ANWB. © ANWB

Dat tanken in de Achterhoek zo goedkoop is, komt door een prijzenoorlogje dat hier aan de gang is. ,,Lokale ondernemers strijden met elkaar om de prijzen zo laag mogelijk te houden’’, zegt een ANWB-woordvoerder. ,,Mogelijk dat de aanwezigheid van de grens kort bij hier iets mee te maken heeft.’’

Snelweg

Dat tanken langs de snelweg meestal schreeuwend duur is, blijkt eveneens uit het ANWB-onderzoek. De drie duurste pompen van Nederland staan namelijk allemaal langs de snelweg, waarbij Texaco de Slenk langs de A50 bij Arnhem maar twee pompen boven zich heeft waar tanken nog duurder is.

Relatief goedkoop tanken langs de snelweg kan wel, maar dan moet je opnieuw naar... de Achterhoek. Want bij Texaco-station Stille Wald langs de A18 tussen Wehl en Didam – die volgens de ANWB behoort ‘tot de goedkoopste snelwegstations van Nederland’ –betaal je bijna een kwartje minder per liter dan bij de duurste pomp van Nederland, de Texaco-tank Steenenhoek langs de A15 bij Hardinxveld Giessendam.

De verschillen zijn groot: wie elke week 40 liter tankt, bespaart bij de goedkoopste pomp van Nederland in Borculo tussen de 500 en 600 euro per jaar, in vergelijking met een zelfde hoeveelheid brandstof bij het duurste tankstation.

Lees de Nationale Tanktest 2019 in ANWB-blad ‘Kampioen’ hier.