Volledig scherm
© Theo Kock

Graven naar oud kasteel in Lichtenvoorde

LICHTENVOORDE - Na eeuwen is een muur van het middeleeuwse kasteel in Lichtenvoorde weer aan het daglicht blootgesteld.

Het is een jongensdroom die uitkomt: mogen graven naar restanten van het kasteel dat in de middeleeuwen in Lichtenvoorde heeft gestaan. „Ik vind het een heel spannend idee dat hier ergens een kasteel ligt. Het is bovendien heel essentieel geweest voor de historie van Lichtenvoorde”, zegt Godfried Nijs, lid van de Archeologische Werkgroep Lichtenvoorde.

De werkgroep had, na jaren wachten, eindelijk toestemming van de gemeente en de grondeigenaar gekregen om onderzoek te doen naar dit bijzondere stuk historie van het Achterhoekse dorp. Met zo’n tien leden, geholpen door familie en vrienden, zijn ze zaterdag aan de slag in een schapenweitje aan ’t Hof, tussen het Richtershuis en de Johanneskerk. Een week eerder hebben ze met prikstokken de contouren van een deel van de fundamenten weten te lokaliseren. Nu hebben ze één dag de tijd om te onderzoeken wat zich werkelijk onder de grond bevindt.

Ze graven twee putten. Wat ze aantreffen, overtreft hun verwachtingen: het uiteinde van een enorm dikke muur (1,40 meter), compleet met houten
funderingspalen en -planken. „Op het diepste punt hebben we tevens scherven gevonden van aardewerk. Aan de decoratie kun je zien dat het uit de dertiende eeuw is. Dat komt overeen met de datering van de bouw van het kasteel”, vertelt Nijs enthousiast.