Volledig scherm
Directeur Berry Velthuis van Obelink. © Jan Ruland van den Brink

Groeiende campinggigant Obelink zocht tot in Duitsland naar ruimte, maar blijft Winterswijk trouw

WINTERSWIJK - Met de verkoop van 4 hectare bedrijfsterrein aan Obelink is de campinggigant binnen de grenzen van Winterswijk gebleven. Het bedrijf was wegens nijpend ruimtegebrek al op zoek elders in het land. Tot zelfs in Duitsland.

Obelink gaat naast het streekziekenhuis SKB een flinke opslaghal bouwen met een oppervlakte van rond de 3,5 hectare. Hoe hoog het gebouw wordt is nog niet bekend.

,,We willen de hal landelijk inpasbaar maken. Dat kan misschien met visuele trucjes. We willen het daar ook met de buurtbewoners over gaan hebben”, aldus directeur Berry Velthuis gisteren tijdens het ontvouwen van de plannen. Met deze hal kan het bedrijf voorlopig weer vooruit. 

Eindelijk weer ruimte

Door het fors inkrimpen van de aanvankelijke plannen voor een zorgpark, kwam er in Winterswijk eindelijk weer ruimte voor gewone bedrijven. Binnen no time was de deal gesloten met Obelink, vertelt projectontwikkelaar Bas Hommelink van Arrisveld BV. ,,In 2012 is er ook al eens sprake geweest van Obelink op deze plaats van de oude kaasfabriek, maar Obelink koos toen voor het vrijkomende terrein van Raben op industrieterrein Vèèneslat.”

Thuis bezorgd

De verkoop van kampeerspullen is bij Obelink de afgelopen jaren sterk veranderd. Behalve dat er veel meer online besteld wordt, willen klanten steeds vaker dat de spullen die ze in het winkel kopen thuis bezorgd worden.

Velthuis: ,,Ik noem dat niet online, maar inline. Ze komen gezellig een dagje winkelen hier in Winterswijk, maar hebben geen zin om met de spullen te gaan slepen.” Naast de opslag op Vèèneslat (3 hectare) heeft Obelink nog een opslag van 1 hectare in Aalten.

Zelf fabriceren

,,Omdat we overal uit ons jasje groeiden, waren we op zoek naar andere mogelijkheden. Dichter bij de klant in het midden van het land. In Duitsland. We hebben zelfs nagedacht over overdracht aan een speciaal bedrijf voor opslag en distributie.”

Maar dat laatste ging het familiebedrijf, dat gewend is om zoveel mogelijk in eigen hand te houden en zelf te fabriceren, veel te ver. ,,Het liefst wilden wij in Winterswijk  blijven en dat is nu gelukt.” 

Voor Winterswijk betekent het behoud van Obelink 400 tot 500 arbeidsplaatsen. Wat de nieuwe hal aan arbeidsplaatsen oplevert, is volgens Velthuis nog niet te zeggen. ,,Ik kan dat moeilijk voorspellen. We zien wel.”