Volledig scherm
De verwachting is dat in de loop van volgend jaar de aanleg van de glasvezelaansluitingen binnen het buitengebied van heel de gemeente Berkelland afgerond zal worden. © Mathijs Linthorst

Groen licht voor glasvezel in buitengebied Berkelland

BORCULO/ALMELO - Het bleef tot dinsdag spannend, maar de kogel is door de kerk. Het platteland van Berkelland krijgt glasvezel.


Veel mensen stelden hun beslissing uit tot het allerlaatste moment van aanmelding, al nam het aantal positieve reacties de laatste twee weken wel flink toe. Daardoor bleef het heel lang onduidelijk of er wel de benodigde deelname van minstens 50 procent zou worden gehaald voor de uitvoering van het glasvezelproject in het buitengebied van de gemeente Berkelland.

Het betrokken telecominfrastructuurbedrijf Communication Infrastructure Fund (CIF) maakte dinsdag een eind aan alle onzekerheid. Het kon meedelen dat uiteindelijk ruimschoots de helft, 57,7 procent van de inwoners van het Berkellandse platteland een glasvezelabonnement neemt.

Trots

Verantwoordelijk wethouder Han Boer laat weten opgetogen te zijn over het besluit van veel buitengebiedbewoners uit zijn gemeente. „Nou, wat was het spannend...”, reageert hij. „Ik ben erg blij dat er nu glasvezel aan te leggen valt op ons platteland. Dat is zo goed voor de inwoners en de bedrijven binnen onze gemeente Berkelland. Ik ben ook heel fier op de ambassadeurs en de dorpsraden, die hebben veel georganiseerd voor hun dorpsgenoten zodat die meer duidelijkheid kregen over alle bijzonderheden van dit project. Ook de lokale verkopers deden hun best om de gewenste 50 procent te halen. Daaruit blijkt dat we het echt samen hebben gedaan. En als je zag met wat een enthousiasme dat allemaal gebeurde... De mensen realiseerden zich goed dat er anders nooit glasvezel in het buitengebied zou komen. Daarom mogen ze trots op zichzelf zijn.”

Goed oriënteren

DireDe verwachting is dat in de loop van volgend jaar de aanleg van de glasvezelaansluitingen binnen het buitengebied van heel de gemeente Berkelland afgerond zal worden.cteur Piet Grootenboer van het Glasvezel Buitenaf-project erkent dat het lange tijd twijfelachtig bleef of in Berkelland de benodigde 50 procent haalbaar zou zijn. „De aanmeldingen kwamen pas de laatste weken goed op de gang”, geeft hij aan. „Dit zien we vaker in gebieden waar wij een inschrijfperiode hanteren, zoals het geval was in Berkelland. De mensen willen zich goed oriënteren en daarom beslissen ze pas op het allerlaatst. Zodoende bleef het lang spannend. We zijn dan ook heel blij dat het gelukt is. Nu kunnen we beginnen met de voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel.”

In het verleden werd al vaker gesproken over aanlegkosten van glasvezel in het buitengebied. Iedereen die een aansluiting wilde, moest 500 euro bijbetalen. Er is nu geen sprake van extra kosten voor een aansluiting, uitgezonderd een kleine groep.

In loop van 2017 klaar

Na de zomervakantie begint de ingeschakelde aannemer Glasvezel Net Twente (GNT) met de eerste werkzaamheden voor de aanleg van glasvezelaansluitingen in het buitengebied van Berkelland. GNT is een samenwerkingsverband tussen de bouwbedrijven BAM Infra Telecom en Van Gelder Telecom.

De medewerkers van GNT komen binnenkort bij iedereen langs die zich heeft aangemeld voor een glasvezelabonnement. Dan wordt ter plekke bepaald waar de aansluiting precies gemaakt gaat worden.

De verwachting is dat in de loop van volgend jaar de aanleg van de glasvezelaansluitingen in het buitengebied van de gemeente Berkelland afgerond zal worden.