Volledig scherm
Vuurwerk in Berkelland © jan houwers

GroenLinks wil algeheel vuurwerkverbod Berkelland

BORCULO - Een algeheel vuurwerkverbod in Berkelland, GroenLinks is er voorstander van. Een verbod op alle consumentenvuurwerk maakt het beter te handhaven en bovendien is het goed voor de luchtkwaliteit en het milieu, aldus GroenLinks.

De Berkellandse fractie van GroenLinks wil weten hoe het college van B en W erover denkt en stelt daarom schriftelijke vragen over het veelbesproken onderwerp. „Deelt u de opvatting van GroenLinks dat een algeheel verbod op consumentenvuurwerk de handhaafbaarheid van een dergelijk verbod ten goede komt?”, schrijft fractielid Rick Hulshof. 

Meer doelen

Ook wil de 20-jarige Hulshof weten of het college de mening van zijn partij ondersteunt dat een algeheel verbod op consumentvuurwerk ‘meer doelen ten goede komt, zoals bijvoorbeeld een betere luchtkwaliteit en een gezonder milieu en klimaat?’ 

De discussie over het invoeren van een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod laaide na de afgelopen jaarwisseling in volle hevigheid op. Het kabinet heeft inmiddels aangegeven te werken aan een gedeeltelijk verbod op consumentenvuurwerk. Maar GroenLinks Berkelland vindt deze maatregel niet voldoende en ‘zet om verschillende redenen vraagtekens bij het voorstel dat landelijk wordt voorbereid’, aldus Hulshof.

Strafbaar

Bovendien vindt de fractie dat een vuurwerkverbod enkel zin heeft wanneer ook het bezit van het vuurwerk strafbaar wordt gesteld. Ook op dat punt wil GroenLinks weten hoe het college erover denkt en of het college deze strafbaarstelling wil bepleiten bij het kabinet. Veel gemeenten wachten een landelijk verbod niet af en verbieden knal- en siervuurwerk.