Wijnvaten in Chateau Bejo. Archieffoto Lenneke Veerbeek
Volledig scherm
Wijnvaten in Chateau Bejo. Archieffoto Lenneke Veerbeek

Haarlose wijnboer wint bij rechter

HAARLO/ZUTPHEN - Chateau Bejo mag voorlopig doorgaan met de exploitatie van een wijngaard, bottelarij en wijnproeverij aan de Scholtenweg in Haarlo. De bestuursrechter in Zutphen heeft in een voorlopige voorziening (een soort kort geding - red.) de gemeente Berkelland in het ongelijk gesteld.

Die had eigenaar Bossenbroek een dwangsom van 20.000 euro opgelegd. " Ten onrechte", vindt de rechtbank, die Berkelland bovendien veroordeelde tot het betalen van de proceskosten aan de eigenaar het bedrijf.


Volgens de gemeente Berkelland moet Chateau Bejo haar deuren sluiten. Het bedrijf zit volgens het college van B en W in strijd met het bestemmingsplan aan de Scholtenweg in Haarlo. Bovendien heeft de familie Bossenbroek geen geldige drank- en horecavergunning, terwijl dat wel vereist is als er wijnen geproefd en verkocht worden.

Volgens de rechter valt het proeven van wijnen inderdaad onder het bedrijfsmatig verstrekken van alcoholhoudende drank. Dat blijkt tenminste uit jurisprudentie van de Raad van State. Bovendien constateert de rechtbank in Zutphen dat Bossenbroek niet over een geldige vergunning beschikt en daarom dus in strijd handelt met de Drank- en Horeca Wet.

Het wijnbedrijf zit echter al zo'n twaalf jaar aan de Scholtenweg in Haarlo. De voormalige gemeente Borculo maakte er geen probleem van dat de activiteiten in strijd met het bestemmingsplan waren. Integendeel. "Ze waren blij met ons, omdat ze ons wijnbouwbedrijf als een impuls voor de regionale economie zagen. In 1995 verleende Borculo een bouwverguning om de garage om te bouwen tot wijnproeflokaaltje", aldus Bets Bossenbroek in oktober 2007 in deze krant.

Twee jaar later verleende Borculo weer een bouwvergunning. Nu voor uitbreiding van het proeflokaal. Bossenbroek ging ook rondleidingen geven en wijn verkopen aan de Scholtenweg.

De gemeente Borculo wist dat dit niet binnen de woonbestemming paste, maar keek bewust de andere kant op 'omdat het zo'n ontzettend leuk initiatief was, waaraan - mits geen overlast voor de buren ontstond - meegewerkt zou kunnen worden', liet een Berkellandse ambtenaar bij een eerdere hoorzitting weten.

Dat gedoogbeleid van Borculo breekt Berkelland nu op. Want volgens de voorzieningenrechter zit Chateau Bejo niet in strijd met bestemmingsplan aan de Scholtenweg. De voormalige gemeente Borculo heeft namelijk volgens de rechtbank met het verstrekken van bouwvergunningen in 1995, 1997 en 2000 voor het wijnproeflokaal Bossenbroek impliciet vrijstelling verleend van het bestemmingsplan.

Als Bossenbroek een horecavergunning krijgt en het proeflokaal aanpast aan de regels kan Chateau Bejo volgens de rechter zelfs gelegaliseerd worden. Vanwege dat zicht op legalisatie is het onmiddelijk sluiten van het bedrijf op last van een dwangsom van 2o.000 euro onredelijk. Oftewel: Bossenbroek zou daar 'onevenredig veel nadeel' van ondervinden.

Het besluit van het college van B en W van Berkelland om een dwangsom op te leggen is daarom geschorst. Volgens burgemeester H. Bloemen van Berkelland betekent de uitspraak alleen dat de dwangsom tegen Chateau Bejo voorlopig 'geparkeerd' is, tot dat het college van B en W een nieuw besluit heeft genomen over de kwestie.

Bossenbroek heeft namelijk ook bij de gemeentelijke bezwarencommissie bezwaar aangetekend tegen de dwangsom. In december hield de commissie daarover een hoorzitting, maar bijna vier maanden later heeft de commissie nog steeds geen advies uitgebracht aan het college van B en W.

"Zodra we dat advies hebben, zullen we een nieuw besluit nemen", legt Bloemen uit. "De rechter heeft een voorlopige uitspraak gedaan. Dat wil niet zeggen dat de familie Bossenbroek de bodemprocedure ook wint. Het lijkt me wat voorbarig om alvast de wijnfles in een juichstemming te ontkurken."