Handtekeningen tegen verlof tbs'er Burbank

EIBERGEN - De Eibergse Ine Schenk is een handtekeningenactie begonnen tegen het mogelijke proefverlof van tbs'er Bennie T., de moordenaar van José Burbank.

Op de website axci.nl zijn in een paar dagen al zo'n 150 steunbetuigingen binnengekomen.

Afgelopen donderdag zond Omroep Gelderland een reconstructie uit van de moord, in oktober 1987. Ine Schenk: "Ik ken de familie Burbank al jaren. Ik heb vrijdag samen met Guus (de vader van José, red.) de uitzending gekeken. Als je dan ziet hoe het hem nog steeds aangrijpt, dan wil je iets dóen. Daarom ben ik deze handtekeningenactie begonnen. We gaan de petitie aanbieden aan het ministerie van justitie."

José Burbank werd verkracht en vermoord door Bennie T., die op proefverlof was uit de tbs-kliniek waar hij zat vanwege twee verkrachtingen. Voor de moord op de Eibergse studente werd hij veroordeeld tot 12 jaar celstraf en nogmaals tbs. Inmiddels heeft hij 25 jaar op de longstay-afdeling gezeten in de tbs-kliniek in Balkbrug. Tot voor kort was de longstay-afdeling het eindstation voor tbs'ers van wie werd gedacht dat ze nooit meer geschikt zouden zijn om terug te keren in de maatschappij. Sinds vorig jaar echter worden deze longstay-patiënten incidenteel overgeplaatst naar de gewone afdeling, waar proefverlof wel tot de mogelijkheden behoort. Mogelijk mag T. binnenkort ook weer met proefverlof en daar maakt de familie Burbank ernstig bezwaar tegen.

Hoe lang de actie loopt is nog niet te zeggen. Schenk: "Hij blijft staan zolang er handtekeningen binnenkomen."

Kijk hieronder naar de uitzending van Omroep Gelderland over deze zaak: