Volledig scherm
Vooral in het buitengebied van Berkelland is onvoldoende bluswater beschikbaar voor de brandweer. © Frans Nikkels

Help de brandweer in Berkelland en leg een blusvijver aan

BORCULO - De gemeente Berkelland zet een nieuw middel in bij de zoektocht naar voldoende bluswater. Particulieren kunnen geld krijgen voor de aanleg van een blusvijver.


Het tekort aan bluswater in het buitengebied van de gemeente Berkelland moet worden ondervangen door de aanleg van zogeheten blusvijvers bij particulieren. Mensen kunnen bijvoorbeeld een vijver of waterberging aanleggen.

De brandweer kan in geval van nood putten uit die vijver. Voor de aanleg van de blusvijver kunnen inwoners subsidie krijgen. De gemeente trekt daar geld voor uit.

Uit een inventarisatie van de brandweer bleek een paar jaar geleden al dat de blusvoorzieningen in Berkelland ondermaats zijn. Vooral in het buitengebied is onvoldoende bluswater beschikbaar bij calamiteiten. Brandkranen kunnen niet voldoen aan de vraag van het hedendaagse blusmateriaal van de brandweer. Leidingen voor drinkwater worden steeds dunner. Dat verbetert de doorstroming en het geeft bacteriën minder kans. De keerzijde is dat de waterdruk voor de brandweer eronder lijdt.

Extra waterwagens

Het bluswaterprobleem is reeds een paar jaar geleden onderkend door de gemeente en deels opgelost door de inzet van extra waterwagens. Die waterwagens beschikken echter ook niet over een onuitputtelijke hoeveelheid bluswater. Ook moeten ze op niet al te grote afstand van een brand gevuld kunnen worden.

In de gemeente Berkelland is te weinig open water waar de brandweer in geval van nood een pomp in kan leggen. Het is ook niet mogelijk om meer bronnen te slaan. De lemige ondergrond in de Achterhoek is daar volgens de gemeente ongeschikt voor. Voor een structurele oplossing zijn daarom meer maatregelen nodig, aldus de lokale overheid.

Voorwaarden

Er zitten wel voorwaarden aan de nieuwe regeling. Zo moet een blusvijver een minimale omvang van 1.000 kubieke meter hebben en goed toegankelijk zijn. De blusvijver moet ten minste twintig jaar in stand gehouden worden. De gemeente neemt de kosten voor de voorbereiding, zoals archeologisch- en bodemonderzoek, voor haar rekening. De kosten worden becijferd op 3.000 tot 5.000 euro. De grondeigenaar betaalt de aanlegkosten. Per vijver is maximaal 10.000 euro subsidie beschikbaar. De regeling geldt in elk geval tot en met het jaar 2020. In dat jaar wordt een en ander geëvalueerd.

De brandweer en de gemeente konden de afgelopen dagen niet aangeven waar de meeste behoefte is aan blusvijvers en hoeveel er nodig zijn.