De poort van Oldenkotte is definitief dicht
Volledig scherm
De poort van Oldenkotte is definitief dicht © Wouter Borre

Het definitieve einde van tbs-kliniek Oldenkotte

Rekken - De poorten van de tbs-kliniek FPC Oldenkotte zijn definitief dicht. Vrijdagmiddag vertrokken de laatste personeelsleden uit de kliniek, die werd overgedragen aan de Rijksoverheidsdienst.


Wie in de toekomst naar binnen wil, moet zich melden tot huismeester Gerie Spanjaard en collega Jan Eijsink van de technische dienst. Zij doen de poorten van Oldenkotte voortaan vanaf de buitenkant open en dicht. De twee zijn de laatste medewerkers van FPC Oldenkotte die standby beschikbaar blijven voor het Rijksvastgoedbedrijf.

Nadat de laatste vaste patiënten begin september naar andere instellingen waren overgebracht, was Oldenkotte een inrichting zonder patiënten.Toch gaat FPC Oldenkotte nog even verder. Directeur John Nijhuis, in De Twentsche Courant Tubantia van zaterdag: „De stichting is nog niet geliquideerd. We zullen weer een jaarverslag en een jaarrekening moeten maken en de jaarlijkse maatschappelijke verantwoording. Want per 1 januari 2014 waren we een zorginstelling en hadden we patiënten. Voordat van liquidatie sprake kan zijn, zal de balans op orde moeten zijn en de Raad van Toezicht moet dat nakijken. Daar hebben we nog zeker een half jaar voor nodig.”

Van de 315 medewerkers - samen goed voor 280 fulltime banen - die FPC Oldenkotte had op het moment dat bekend werd gemaakt dat de kliniek zou moeten sluiten, zijn er 115 bij Transfore / Dimence geplaatst. Nijhuis: „In september hebben we gepeild onder de 109 mensen die met een vaststellingsovereenkomst zijn vertrokken. Veertig procent van hen heeft werk. Maar waar iedereen hier een vaste aanstelling had, houdt dat op. Je krijgt op dit moment ergens anders niet meer zekerheid dan een jaarcontract.”

Peter Stegeman, die 23 jaar als sociotherapeut in de kliniek werkte, kan aan de slag in Almelo. De voorzitter van de Ondernemingsraad baalt nu nog van de sluiting, die in maart 2013 aangekondigd werd. "Een goed lopend bedrijf is de nek omgedraaid."