Volledig scherm
Oud-leerling Max Heijmer las zijn pleidooi voor zonnepanelen voor © Slim Opgewekt

Heuvelschool in Borculo wekt zelf energie op met zonnepanelen

BORCULO –  De Heuvelschool in Borculo wekt nu duurzaam haar eigen stroom op. Er staan honderd zonnepanelen op het dak en er brandt ledverlichting in de lokalen.

De 100 zonnepanelen op het dak leveren een CO2-besparing van ruim 18.000 kg op. Die hoeveelheid staat gelijk aan drie voetbalvelden vol met meer dan 900 volwassen eikenbomen. 

De panelen zijn geplaatst door ‘Slim Opgewekt Scholen’. Die plaatste ook de ledverlichting in het gebouw en een lichtsysteem in de klassen, de Educube: een kubus waarmee in de klas verschillende lichtstanden aangezet kunnen worden.

Volledig scherm
Wethouder Gerjan Teselink bij de opening © Slim Opgewekt

Wethouder Gerjan Teselink was aanwezig bij de feestelijke afsluiting van het programma: „Ik ben als wethouder duurzaamheid van de gemeente Berkelland enorm trots op de Heuvelschool. Het is belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd leren wat duurzaamheid inhoudt en hier actief mee bezig zijn. Zij zijn de toekomst. Door het gebruik van zonnepanelen en ledverlichting te koppelen aan een educatief traject, worden leerlingen en de leerkrachten op een leuke manier bewust van de positieve effecten van duurzaamheid.”

Duurzamer

Oud-leerling Max Heijmer las tijdens de feestelijke afsluiting zijn eerdere brief aan het bestuur voor, die afgelopen jaar het belang van de verduurzaming extra onderstreepte. Max schreef in zijn brief: “Als we zonnepanelen plaatsen, dan hebben we daar over een paar jaar winst van en doen we gelijk iets voor het milieu. Wilt u de brief aan de baas van OPONOA geven en me vertellen of het goed is?”

 Directeur Heidi Eekelder-Prinsen is blij met de betrokken leerlingen van de school: „Wij zijn als school trots op het feit dat we met ons gebouw bijdragen aan een duurzamere omgeving. Wat ik mooi vind aan de leerlingen, is dat zij actief meegedacht hebben en Max is daar een goed voorbeeld van.”

Het Wattsons lab

Slim Opgewekt ondersteunde de school ook met een educatief bewustmakingstraject onder de teamleden en kinderen. De kinderen startten op maandag 30 september met de opening van het educatieve programma: het Wattson’s lab. In het lab konden kinderen de afgelopen weken alles ontdekken over afval, eten & drinken, water en energie. 

De Wattsons zijn slimme onderzoekers en zij kwamen persoonlijk langs om het lab te openen. Deze onderzoekers weten alles over duurzaamheid en legden ook in alle groepen de werking van zonne-energie op een leuke manier uit. Kinderen maakten duurzame wensen, die uiteen liepen van een schoenontwerp waarmee je zelf energie opwekt tot vliegtuigen vol met zonnepanelen.

Door de verschillende opdrachten van de Wattsons, leerden de kinderen niet alleen over duurzame energie, maar ontdekten ze ook een code. En daarmee konden zij samen met de Wattsons symbolisch de zonnepanelen aanzetten.