Volledig scherm
De storm van 13 augustus 1966 richt veel schade aan in met name Eibergen, Rekken, Beltrum en Groenlo. © COLLECTIE HENNY GARSTENVELD

Hoe een cycloon 50 jaar geleden een ravage aanrichtte in de Achterhoek

EIBERGEN/GROENLO - Veel Achterhoekers kunnen er nog over meepraten: de stormramp van 13 augustus 1966. Zaterdag is het precies vijftig jaar geleden. Sommigen herinneren het zich als de dag van gisteren: „Ik liep door de ravage en dacht: Wat is hier toch gebeurd?''.

Extreme weersomstandigheden zijn echt niet van de laatste jaren. Ook vroeger trokken vooral op warme zomerdagen windhozen over de Achterhoek, een spoor van vernieling achterlatend. Die van 1925 en 1927 liggen het meest in het collectieve geheugen, mede vanwege de te betreuren doden en gewonden. Maar ook precies 50 jaar geleden ging het flink mis.

Cycloon
Op 13 augustus 1966 werd de streek getroffen door een zware cycloon. Over een breedte van circa 20 kilometer raasde ’s avonds rond acht uur een windstoot met enorme snelheid over de buurtschappen Eefsele en Voor-Beltrum, via Groenlo en Lichtenvoorde richting Holterhoek, Rekken en Eibergen.

Rekken onder water
De storm richtte de meeste ravage aan in Eibergen en in Groenlo. Daken werden van boerderijen en huizen gerukt, duizenden bomen gingen om, de elektriciteit viel uit, overal sneuvelden ruiten. En dat in slechts enkele seconden tijd. De windhoos werd direct gevolgd door zware onweersbuien. De slagregens zetten de gehavende huizen blank. Rekken liep geheel onder en was daardoor zelfs enige tijd van de buitenwereld afgesloten.

Het was overigens niet eens de eerste stormramp die dat jaar de Achterhoek teisterde. Op 27 maart 1966 trok er al een windhoos over Winterswijk. Ook toen was de schade enorm. Zo werd het Feestgebouw aan de Haitsma Mulierweg geheel vernield. Er verrees enkele jaren later een nieuw theater dat de naam De Storm kreeg.

Ravage
Ans Theissen uit Groenlo kan zich de impact van de cycloon op zaterdag 13 augustus 1966 nog goed herinneren. „Ik was veertien jaar en logeerde tijdens de vakantie bij een oom en tante in Dinxperlo. Direct na de storm reisde ik terug naar Groenlo en zag ik overal kapotte huizen en bomen over de weg liggen. 'Wat is híer toch gebeurd?', dacht ik. Ik had namelijk nog niets gehoord, in die tijd werd er alleen bij hoge uitzondering getelefoneerd. Het maakte diepe indruk op mij toen ik zo rondliep om de ravage te bekijken. Ons huis had gelukkig geen schade, maar dat van de overburen wel. En bij een vriendin was een boom op het huis gevallen. Zij bleef daarna altijd angstig als het hard waaide.”

Henny Garstenveld kan zich dat heel goed voorstellen. „Mijn vader heeft de storm van 1927 bewust meegemaakt. Sindsdien bleef hij doodsbang voor noodweer. Dus toen in 1966 het golfplaten dak van het kippenhok woei is hij achter een heg gekropen. Daar trof men hem later bevend als een rietje aan.”

Schuilen in kelders
Veel andere ouderen zochten een veilig heenkomen in de kelders van hun huizen. Grollenaar Garstenveld maakte zelf de stormramp van 1966 niet mee, hij verbleef toen in Utrecht, maar wel de nasleep ervan. Hij heeft er naar eigen zeggen een verzamelaarstic aan overgehouden. „Vooral oude foto’s en ansichtkaarten van Groenlo, maar ook ander materiaal spaar ik.” In het voorjaar richtte hij in de Stadsboederij Grolle een expositie in over de drie stormrampen, die veel publiek trok.

'Vergeten cycloon'
Garstenveld: „De windhoos van 1925 haalde destijds de wereldpers, omdat Borculo zo zwaar getroffen werd. Maar de storm van 1927 was eigenlijk veel erger, met meer doden en gewonden. Alleen bleef de schade beperkt tot het platteland, er werden op een deel van Neede na geen kernen geraakt. Ik noem het de ‘vergeten cycloon’, omdat er lange tijd nauwelijks aandacht voor was.”

Dat geldt eveneens voor de stormen van 1966, waarbij gelukkig geen slachtoffers vielen. De materiële schade was echter wel groot. Vele huizen raakten beschadigd, in Groenlo stortte zelfs de ulo gedeeltelijk in en knapte de spits van de toren van de Calixtuskerk af. In Rekken, Holterhoek en Voor-Beltrum was veel schade aan boerderijen. Rekken liep onder en ook elders werd behalve windschade ook veel waterschade genoteerd.

Ramptoeristen
Direct na de storm kwamen de eerste ramptoeristen. Honderden automobilisten gebruikten hun vrije zondag voor een toertocht langs de ruïnes in het rampgebied, waar brandweer en gemeentemedewerkers nog volop bezig waren bomen weg te halen en elektriciteitsverbindingen te herstellen.

Zichtbare sporen van die schade van vijftig jaar geleden zijn er niet meer, beschadigde gebouwen zijn zoveel mogelijk in oude staat hersteld. Ook is er geen monument dat aan 1966 herinnert, in tegenstelling tot de rampen van 1925 (in Borculo een sculptuur op het Muraltplein en enkele ramen in de Joriskerk) en van 1927 (in Neede de cycloonbank aan de Haaksbergerstraat). Vergeten doen de Achterhoekers 1966 echter niet. „De tentoonstelling maakte veel reacties los bij de mensen. Ook die stormramp leeft nog steeds.”

Tentoonstelling over stormrampen
De Stadsboerderij Grolle heeft veel kortlopende exposities. In het voorjaar en in het najaar vooral over regionale historie, in de zomer meer gericht op een breder (toeristen)publiek. Om die reden werd de tentoonstelling over de stormrampen al in april en mei gehouden. In oktober en november staat de plaatselijke middenstand centraal. Speciaal voor oudere bezoekers is vorig jaar een traplift aangelegd. Er komen ook jongeren. ,,Eigenlijk brengt elke expositie zijn eigen publiek mee”, zegt Henny Garstenveld, een van de museumvrijwilligers. ,,We hebben veel vaste bezoekers, ook uit plaatsen als Eibergen, Beltrum en Haaksbergen. ”

Stadsboerderij Grolle, Notenboomstraat 15, Groenlo. Entree: 2 euro, inclusief koffie/thee. Internet: stadsboerderijgrolle.nl