Volledig scherm
PREMIUM
Borculo - Groot paasvuur bij buitencentrum Kerkemeijer (buurtschap Dijkhoek) © Annina Romita

Hoe gaat het verder met de paasvuren in Berkelland?

BORCULO - Hoe moet het verder met de paasvuren in Berkelland? „Ze worden niet verboden”, zegt burgemeester Joost van Oostrum. „Maar we willen minder paasvuren, juist om de traditie in Berkelland te kunnen behouden.”

Vorig jaar waren er maar liefst 79 paasvuren aangevraagd in Berkelland. Daaronder vielen niet alleen de ‘officiële baokes’ die traditioneel in een kern worden ontstoken, maar ook veel particulieren, die onder het mom van een paasvuur hun snoeihout wilden verbranden. Ze werden door de droogte allemaal verboden. „Vanwege het hoge aantal was het voor de brandweer onmogelijk om te controleren of de paasvuren veilig konden worden aangestoken”, zegt burgemeester Joost van Oostrum.

  1. Hennie Kuiper inspecteert vernieuwde wielertocht Paaschbergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’
    PREMIUM

    Hennie Kuiper inspec­teert vernieuwde wieler­tocht Paasch­bergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’

    De kasseien van de klassieker Parijs-Roubaix staan menig wielrenner in het geheugen gegrift. De ruige ronde wordt niet voor niets de ‘Hel van het Noorden’ genoemd. Verandert de jaarlijkse tocht Paaschbergs Mooiste vanuit Lochem in de ‘Hel van de Achterhoek’, nu de route vooral over klinkerstroken gaat? ,,Wij willen de mannen inderdaad van de jongens scheiden.’’