Volledig scherm
Populair is sinds een paar jaar ook de doorwaadbare plaats ter hoogte van het Galgenveld. © Ben Tragter

Honden vast langs Slinge bij
Galgenveld net buiten Borculo

BORCULO - Loslopende honden zijn voortaan taboe op de oevers van de Slinge. Bij boerderijmuseum De Lebbenbrugge zijn borden geplaatst die dat aangeven. Wandelaars zijn welkom, maar hun honden moeten aan de lijn.

De ooit gekanaliseerde Slinge is rond Borculo weer aan het meanderen gebracht. Kunstmatig weliswaar, maar voor de rest mag het riviertje vooral zijn gang gaan. De ultieme vrijheid kan echter niet helemaal zonder regels, concludeert het Waterschap Rijn en IJssel. 

Rond het Galgenveld is het gebied weer interessant geworden voor onder andere de ijsvogel. Op de bodem levende dieren en watervogels die aan de rand van beek broeden werden echter de laatste tijd voortdurend verstoord door loslopende, rondstruinende honden. Om de dierenwereld rondom de Slinge betere kansen te geven zich verder te kunnen ontwikkelen is meer rust nodig. Door de honden aan de lijn te houden hoopt het waterschap de natuurontwikkeling in dit gebied te bevorderen.

Verbindingszone

aren geleden heeft het waterschap de in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw gekanaliseerde Slinge opnieuw ingericht om een ecologische verbindingszone tot stand te brengen. De belangrijkste functie van deze verbindingszone is het opheffen en voorkomen van isolatie van zogenaamde kerngebieden in de Ecologische Hoofdstructuur van Nederland, waardoor geprobeerd wordt te voorkomen dat planten- en diersoorten uit die kerngebieden verdwijnen.

Het is de bedoeling dat in het projectgebied de kerngebieden van de Graafschap (Noord-Achterhoek), Winterswijk en een stukje Duitsland, onder andere het Zwillbrocker Venn en omgeving, met elkaar in verbinding worden gebracht. Planten en dieren moeten zich via deze verbindingszone kunnen verplaatsen. Daarnaast kan de ecologische verbindingszone langs de Groenlose Slinge een belangrijke functie hebben in de verdrogingsbestrijding.