Volledig scherm
Leden van Provinciale Staten van Gelderland waren eind mei in Ruurlo om de 343 bomen te bekijken die gekapt zouden worden. © Marieke Amelink

Honderden gezonde eiken langs N319 gered van de kettingzaag na flink verzet

RUURLO/ GROENLO - De honderden gezonde eiken langs de provinciale weg N319 tussen Ruurlo en Groenlo zijn gered van de kettingzaag. De provincie Gelderland wilde de 343 woudreuzen kappen om de weg veiliger te maken, maar gedeputeerde Peter Drenth (CDA) zegt dat de provincie de aanvraag voor de kapvergunning gaat intrekken bij de gemeente Berkelland.

Het aanvankelijke uitstel van de bomenkap tot 2020 heeft nu geleid tot afstel. Stevig protest van mensen die de bomen wilden behouden heeft hiermee succes: afgelopen voorjaar zijn 1.800 handtekeningen verzameld met een burgerinitiatief tegen de bomenkap en verzetten verschillende mensen en groepen zich tegen het omhakken van de gezonde eiken, waarvan sommige al 150 jaar oud zijn.

Burgerinitiatief

Quote

We moeten nu afwachten hoe de provincie dit in de praktijk vorm gaat geven.

Petra Sips, Aanjager bomenprotest

Petra Sips uit Ruurlo was één van de aanjagers van het verzet en mede-initiatiefnemer van het burgerinitiatief, waarmee de bomenkap op de agenda van Provinciale Staten (PS) gezet werd. Zij was overdonderd na de Statenvergadering waarin het behoud van de bomen bekendgemaakt werd.

,,We zijn heel erg opgelucht. Unanieme steun hadden we niet verwacht. Dit zeg ik namens iedereen die het initiatief heeft ondertekend. We moeten nu afwachten hoe de provincie dit in de praktijk vorm gaat geven. We gaan de gedeputeerde uiteraard wel bij de les houden.’’

Gelderland blijft voortaan in principe van gezonde bomen af. Behoud van gezonde bomen wordt uitgangspunt bij het beleid. In plaats van kappen wordt gekeken naar andere manieren om wegen veiliger te maken, zoals vangrails of het omlaag brengen van de maximumsnelheid. 

Coalitie

In het coalitieakkoord dat de partijen in Gelderland onlangs sloten, stond al geformuleerd dat de provincie terughoudend wil omgaan met het kappen van bomen. De andere eis uit het burgerinitiatief - het onmiddellijk stoppen met voorbereiding en uitvoering van bomenkap - heeft PS bij Gedeputeerde Staten neergelegd.

De komende tijd wil die praten met de samenleving, inclusief de indieners van het burgerinitiatief, over hoe om te gaan met bomen en bos.

  1. Hennie Kuiper inspecteert vernieuwde wielertocht Paaschbergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’
    PREMIUM

    Hennie Kuiper inspec­teert vernieuwde wieler­tocht Paasch­bergs Mooiste: ‘Mannen van de jongens scheiden’

    De kasseien van de klassieker Parijs-Roubaix staan menig wielrenner in het geheugen gegrift. De ruige ronde wordt niet voor niets de ‘Hel van het Noorden’ genoemd. Verandert de jaarlijkse tocht Paaschbergs Mooiste vanuit Lochem in de ‘Hel van de Achterhoek’, nu de route vooral over klinkerstroken gaat? ,,Wij willen de mannen inderdaad van de jongens scheiden.’’