Er gaat een streep door het plan van Vuurfestival Meddo, dat het paasvuur in het diepste geheim wilde ontsteken en dat gaan filmen.
Volledig scherm
Er gaat een streep door het plan van Vuurfestival Meddo, dat het paasvuur in het diepste geheim wilde ontsteken en dat gaan filmen. © Jan Ruland van den Brink

Hout blijft liggen: ook geen ‘geheim’ paasvuur in de Achterhoek

MEDDO/ BAAK - De grote bulten hout die over iets meer dan een week paasvuren zouden zijn, worden niet aangestoken vanwege de coronacrisis. En de houtstapels blijven nog wel even liggen. De gemeenten willen voorlopig niet dat ze aangestoken worden.

Het natuurbrandrisico wordt, mede als gevolg van de al relatief lange droogte, nu door de brandweer ingeschat op fase 2, wat ‘extra alert’ betekent. Omdat de kans op een natuurbrand zeer groot is mag er nu geen open vuur worden gestookt.

Dat zet een streep door het plan van Vuurfestival Meddo, dat de bult in het diepste geheim in brand wilde zetten en dat gaan filmen. Zo zouden veel mensen toch kunnen genieten van het paasvuur, zij het via een video achteraf.

Pas na Pasen bekend wat er gebeurt

Het aansteken moest in het diepste geheim, in overleg met de gemeente, om zo min mogelijk volk te trekken. Maar vanwege te grote veiligheidsrisico’s mag de bult nu helemaal niet meer in brand van de autoriteiten. ,,De houtstapel blijft nog wel even liggen, pas na de paasdagen beslissen we wat ermee gaat gebeuren”, zegt Roy Heesen van het Vuurfestival.

Daarmee is het zo’n beetje het enige paasvuur in en om Winterswijk dat er nog ligt, want vele ‘baokes’ binnen de Winterswijkse gemeentegrenzen zijn vorige week al wel in de brand gegaan. Die zijn echter wel flink kleiner dan Meddo, dat één van de grootste paasvuren van de Achterhoek heeft.

,,Onze houtstapel van zo’n 40 meter breed en 7 meter hoog blijft dus tot nader order liggen”, aldus Heesen.

Paasvuur Baak al 5 meter hoog

Dat geldt ook voor de houtstapel in Baak, die het lokale paasvuur had moeten worden. Met een hoogte van zo’n 5 meter ligt er aan de Bonte Koeweg ook al een beste bult. ,,En die blijft nog wel even liggen, want van de gemeente Bronckhorst mag het vuur voorlopig niet aan”, zegt Rowald Franck van het Baakse paasvuur. Wanneer dan wel? ,,Zeker niet eerder dan de tweede helft van het jaar.”

Franck vraagt zich hardop af of het niet beter is de stapel dan meteen maar tot volgend jaar te laten liggen, voor het paasvuur in 2021. ,,Dat duurt dan nog maar een paar maanden, dus dat zou een optie kunnen zijn.”

Of dat voor de houtstapel in Meddo ook zo is? Heesen houdt er in ieder geval rekening mee dat de bult helemaal niet meer in brand gaat. Of het dan afgevoerd moet worden en zo ja, waarheen, dat is nog niet bekend.

De stapel in Meddo.
Volledig scherm
De stapel in Meddo. © Jan Ruland van den Brink