Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Huisartsen voelen zich buitenspel gezet door ziekenhuizen Achterhoek

DOETINCHEM/APELDOORN - Huisartsen in de Achterhoek voelen zich buitenspel gezet door de ziekenhuizen. Dat zegt Wim Croes, voorzitter van het Huisartsen Overleg Oost Gelderland (HOOG). ,,Terwijl wij nota bene de toeleverancier van patiënten zijn.”

In de discussie over de toekomst van de twee ziekenhuizen in Doetinchem en Winterswijk, zijn de huisartsen niet meegenomen als volwaardige partner. ,,Terwijl dat natuurlijk wel moet. Behalve dat wij patiënten aanleveren moeten wij ze na een ziekenhuisopname ook weer opvangen”, zegt Wim Croes. 

Als directievoorzitter van het Huisartsen Overleg Oost Gelderland (HOOG) heeft hij meermalen geprobeerd met het ziekenhuisbestuur van Santiz in contact te komen. Tevergeefs. ,,Dat was nadat eind november de bom gebarsten was. Wij hadden natuurlijk al in een veel eerder stadium betrokken moeten zijn bij de toekomstplannen. Wij zitten met onze huisartsenposten warempel ín het ziekenhuis. Hoe betrokken moet je zijn om mee te praten?”

HOOG vertegenwoordigt meer dan 200 huisartsenpraktijken en drie huisartsenposten, gevestigd in de Gelre Ziekenhuizen (Zutphen en Apeldoorn) en het SKB in Winterswijk.

Toekomstplannen

De toenmalige bestuursvoorzitter van Santiz, Chrit van Ewijk, heeft wel gesprekken gevoerd met de huisartsen van de Oost-Achterhoek. Voorzitter Jaap Brenninkmeijer van Huisartsenzorg Oost-Achterhoek heeft meermalen met hem gesproken, maar ze werden het niet eens over de toekomstplannen. Eind november werden de huisartsen overvallen met de mededeling dat drie afdelingen van het SKB in Winterswijk zouden sluiten. ,,Dat zou het begin van het einde zijn”, aldus Brenninkmeijer.

Quote

Hoe betrokken moet je zijn om mee te praten?

Wim Croes, HOOG

De huisartsen vinden het voor hun patiënten van groot belang dat er een ziekenhuis in de nabijheid is. Sluiting van het Winterswijkse SKB zou heel slecht zijn voor de zorg de Oost-Achterhoek, zegt zowel Brenninkmeijer als Croes. ,,Het overgrote deel van de behandelingen in het ziekenhuis betreft gewone basiszorg. Voor specialistische ingrepen kun je best iets verder reizen. Maar voor een spoedgeval als een bevalling, wil je een ziekenhuis in de buurt hebben”, aldus de twee belangenbehartigers van de huisartsen.

‘De-fuseren is altijd een heel gedoe'

Wim Croes, voorzitter van Huisartsen Overleg Oost Gelderland (HOOG)
Volledig scherm
Wim Croes, voorzitter van Huisartsen Overleg Oost Gelderland (HOOG) © DG

 Croes is als voormalig ziekenhuisbestuurder ook betrokken geweest bij de discussie over sluiting van ziekenhuizen in Zeeland, waar de ziekenhuizen in Goes en Terneuzen uiteindelijk open bleven. ,,Ik weet niet of het uit elkaar trekken van de twee Achterhoekse ziekenhuizen een goede optie is. De-fuseren is altijd een heel gedoe. Beter is het om in gezamenlijkheid twee volwaardige ziekenhuizen open te houden, inclusief een IC-afdeling, verloskunde en spoedeisende hulp.”

Het nieuwe ziekenhuis in Doetinchem voor 200 miljoen ziet hij in ieder geval niet zitten. ,,Veel te veel geld. Het ziekenhuis in Hardenberg dat voor 50 miljoen is gebouwd, zou ook prima voldoen in Doetinchem.”