Van links naar rechts: Gerrit Klein Kranenbarg, Joke Kapers-Pakkert, dirigente Ira Wunnekink en Albert Lutke Willink. Foto: Jan Houwers.
Volledig scherm
Van links naar rechts: Gerrit Klein Kranenbarg, Joke Kapers-Pakkert, dirigente Ira Wunnekink en Albert Lutke Willink. Foto: Jan Houwers.

Hulde en afscheid bij Amicitia Geesteren

GEESTEREN - Muziekvereniging Amicitia in Geesteren neemt vrijdag afscheid van haar dirigente en huldigt drie jubilarissen.

De eerste keer viel niet mee. De inmiddels overleden legendarische Bets Roessink had ’m al geadviseerd: „Als het niet meer wil, dan blaas je maar een G. Die stemt overal bij.” Mede dankzij die tip doorstond Albert Lutke Willink de vuurproef. Wat heet. Vrijdagavond wordt de thans 74-jarige klarinetspeler door muziekvereniging Amicitia gehuldigd vanwege zijn 60-jarig lidmaatschap.

De Geesternaar had klarinet leren spelen van een van zijn vrienden van zijn vader. Toen Amicitia een keer een serenade moest brengen bij iemand in het dorp, kreeg ook hij een pet op zijn hoofd gedrukt en mocht hij mee. Uniformen waren er toen nog niet.

Inmiddels is zijn vingervlugheid wat afgenomen en beperkt hij zich veelal tot het blazen van de derde partij. Maar zijn plezier is er niet minder om geworden. Dat komt vooral ook door de aanwezigheid van al die jeugdleden. „Ik hoop dat de aanwas van jonge leden bij ons muziekkorps blijft doorgaan”, zegt Lutke Willink, die het liefst een vrolijke mars speelt en ook deel uitmaakt van boerenkapel De Möll’nblaozers, een onderdeel van Amicitia. Aan die verjonging werkt de jubilaris zelf volop mee. Zowel zijn dochter als ook twee kleindochters spelen eveneens bij Amicitia. Net als zijn twee andere kleinkinderen, die elders in het land wonen en daar bij een harmonieorkest zitten.

Lutke Willink is niet het enige lid dat vrijdagavond tijdens het donateursconcert wordt gehuldigd. Ook

Gerrit Klein Kranenbarg en Joke Kapers-Pakkert worden in de bloemen gezet. De eerste omdat hij veertig jaar lid is van Amicitia, de tweede omdat ze net zo lang bij de muziekbond KNFM zit. Gerrit ter Maat krijgt alsnog een verenigingsspeld voor een al eerder behaald veertigjarig lidmaatschap.

Het concert van vrijdag is tevens het laatste optreden van dirigente Ira Wunnekink. Zij hanteerde twaalf jaar lang de dirigeerstok bij Amicitia. De harmonie heeft zich onder haar leiding in de derde divisie van de KNFM, vroeger de klasse uitmuntendheid, weten te handhaven. Geen geringe prestatie voor een muziekkorps in een klein dorp. Twee keer werd op een concours een eerste prijs behaald en eenmaal een tweede.

Het donateurconcert in zaal Baan begint om 20.00 uur. Amicitia maakt dan een muzikale rondreis door Engeland, Schotland en Ierland. Eerst treedt het jeugdorkest onder leiding van Ira Sprick op. De harmonie speelt onder meer ‘Dublin Dances’, ‘Celtic Gathering’ en ‘Lord of the Dance’. Na de pauze doen doedelzakblazers mee aan ‘When the pipes play’.