Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Hupsel breekt record: 27,3 graden in de Achterhoek

EIBERGEN - In het Achterhoekse Hupsel bij Eibergen werd om 14.00 uur een temperatuur van 27,3 graden gemeten. Nooit eerder was het zo laat in het jaar zo warm. Het oude record (27,2 graden) dateert van 10 oktober 1921, gemeten op vliegveld Maastricht.

Ook in De Bilt is het niet eerder zo laat in het jaar zomers warm geworden. Daar is zaterdag om 13.50 uur een temperatuur van 25,1 graden geregistreerd.

Dat er records zouden sneuvelen werd vanochtend al verwacht. Dat betekent tevens de 55e officiële zomerse dag van 2018, een record. Het vorige record stond op 51 zomerse dagen in 2006. Bij een temperatuur van 25 graden of hoger wordt gesproken van een zomerse dag.

Records

Weerbureaus Weerplaza en Weeronline melden dat veel warmterecords in de maand oktober zijn gesneuveld. Zo zijn nooit eerder zo laat in de herfst drie zomerse dagen achtereen geregistreerd.

Warm

Twee warme dagen (een maximum van meer dan 20 graden) is volgens Weerplaza normaal voor oktober. Deze week hebben we er al vijf gehad. In de afgelopen honderd jaar is het slechts zes keer voorgekomen dat oktober zomerse dagen (met een temperatuur van 25 graden) had. Het gebeurde bijna honderd jaar geleden voor het laatst, op 10 oktober in 1921.

Morgen is het ook nog op veel plaatsen vrij warm voor de tijd van het jaar. Morgenmiddag wordt het 22 tot 25 graden en schijnt vooral in het oosten van het land de zon geregeld. In het westen schuiven in de loop van de dag meer wolken voor de zon en vallen vooral in de avond enkele buien. Na het weekend komt de middagtemperatuur tussen 15 en 20 graden te liggen.