Volledig scherm
Beeld van eerdere verlichtingsroute in jaren '80 van de vorige eeuw. © HUPSELSE BUURT- EN BELANGENVERENIGING

Hupsel nog één keer zoals vroeger

HUPSEL / EIBERGEN - Een allerlaatste verlichtingsroute is voor de buurtschap Hupsel een feestje dat nostalgisch stemt, vanwege de oprukkende N18 die de buurt doorklieft.

De buurtschap Hupsel tussen Eibergen en Groenlo houdt nog één keer een verlichtingsroute, waarbij 117 boerderijen en burgerwoningen voor de sier baden in sfeerlicht. Volgende vrijdag 18 en zaterdag 19 november is de buurtschap nog een keer te zien zoals 'ie was. Een 30 kilometer lange route voert door de hele buurtschap.

N18
Drie keer kruist de route de N18; vaker is al voorbereidend gegraaf te zien voor de nieuwe N18 die de buurt van Noord naar Zuid gaat doorsnijden. Het is dan ook definitief de laatste verlichtingsroute door 'heel Hupsel', want 'heel' zal de buurtschap niet lang meer zijn. Hupsel grossiert nu al in kale plekken waar bomen, boerderijen en woonhuizen zijn gerooid cq gesloopt voor de weg. Heel wat groen is al gesneuveld in aanloop naar de aanleg van de weg. Tussen de 20 en 25 Hupselse gezinnen zijn verhuisd naar woningen elders.

Boekje
Vanwege het historische karakter van de laatste verlichtingsroute is een boekje samengesteld waarin Hupselaars vertellen over de plek waar ze wonen, maar ook over hoe ze zich voelen met de nieuwe weg op komst. Toch wordt door de bouwer van de weg, Noaber18, zeer positief meegewerkt om de verlichtingsroute mogelijk te maken, zo meldt voorzitter Petra Mateman van de Hupselse Buurt- en Belangenvereniging.

De verlichtingsroute wordt gehouden op vrijdag 18 en zaterdag 19 november van 20 uur tot 23 uur. Start- en eindpunt is bij Manege Nijhuis en LMB van Lochem, Groenloseweg 35 tegenover het gesloopte chauffeurscafé De Keet. Hier is de route verkrijgbaar, opgenomen in een boekje. Vrije deelname. Het boekje kost 2 euro, inclusief versnapering na voltooiing van de route.