Elsa Klomps maakt zich hard voor een gratis te berijden duofiets in Winterswijk.
Volledig scherm
Elsa Klomps maakt zich hard voor een gratis te berijden duofiets in Winterswijk. © Jan Ruland van den Brink

'Iedereen moet die wind in de haren kunnen voelen'

WINTERSWIJK - Een duofiets waar iedereen in Winterswijk, inclusief toeristen, gemakkelijk gebruik van kan maken. Afgelopen weekend won Else Klomps met haar plan de bronzen Venus van Milo. Goed voor 2500 euro, maar voor de aanschaf van zo’n duofiets met ondersteuning moeten er nog wel een paar tandjes bij.

,,Als het in plaatsen als Mariënvelde, Dinxperlo en Zieuwent kan, dan moet dat hier toch ook makkelijk lukken?”, luidt de retorische vraag die Else Klomps (54) uit Winterswijk zichzelf stelt. ,,Oost Gelre heeft al vier duofietsen, waar veel en dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Winterswijk is een Nationaal Landschap, met een enorm fietspaden-netwerk en een mooie groene omgeving; het zou toch zonde zijn als dat hier niet van de grond komt.”

Spierziekte

Else Klomps weet wat het betekent als mensen die slecht ter been zijn of een andere beperking hebben, aan huis gekluisterd zijn. Zelf rijdt ze op een e-bike en handbike doordat ze de ziekte van Strümpell heeft, een spierziekte die vooral de zenuwbanen in de benen aantast waardoor de beenspieren minder goed aangestuurd worden. 

,,Afgelopen winter kon ik door een ingreep een poosje niet fietsen. Man, wat vond ik dat vervelend, want bewegen, lekker een eindje fietsen, dat is zo heerlijk. Ik vind dat iedereen die wind in de haren moet kunnen voelen. Daar wil ik me graag voor inzetten”, al beseft ze dat ze haar eigen energie wel goed moet verdelen door haar ziekte. ,,Ik word snel moe. Zeker na zo’n evenement als de fietsvierdaagse moet ik me dagen weer opladen. Ja, net als bij een e-bike is de accu dan helemaal leeg.”

Quote

Ik word snel moe. Zeker na zo'n evenement als de fietsvier­daag­se moet ik me dagen weer opladen.

Else Klomps, Initiatiefneemster

Klomps, tot 2013 nog werkzaam als docent, is voorzitter van de plaatselijke PeGeWe Fietsvierdaagse. Dankzij een gift van 500 euro van het DELA goededoelenfonds kon de organisatie tijdens de fietsvierdaagse in juli een duofiets huren, waar deelnemers gebruik van konden maken.

Permanent

,,De reacties waren zo positief dat ik, toen ik genomineerd werd voor de Gouden Venus van Milo 2018, het initiatief heb opgepakt om zo’n fiets hier permanent in Winterswijk te hebben, waar iedereen gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik van kan maken.”

Dat leidde afgelopen weekend tot de derde prijs (onder 100 nominaties) van het DELA goededoelenfonds, goed voor een cheque van 2500 euro. Een mooi begin, maar nog niet genoeg voor een duofiets met trapondersteuning, die minstens 7000 euro kost, plus onderhoud, reparatie en beheer. Dat wil ze nu samen met de Winterswijkse Uitdaging gaan uitbouwen tot een voldoende bedrag voor de aanschaf van zo’n fiets. 

Quote

Het zou mooi zijn als er een pool van fiets­maatjes komt voor mensen die zelf geen fietspart­ner hebben.

Else Klomps, Initiatiefneemster
Else Klomps.
Volledig scherm
Else Klomps. © Jan Ruland van den Brink

Er ligt al een plan van aanpak; in ieder geval met één duofiets in 2019 en later mogelijk met meer fietsen en bijvoorbeeld een scootmobiel of handbike. ,,We gaan fondsen aanschrijven en wellicht kunnen we bij de gemeente, bedrijven of organisaties of via crowdfunding nog geld binnenhalen. Ook een aantal fietsenmakers wil meedenken en er hebben zich al een paar vrijwilligers gemeld. Je moet zo’n fiets namelijk ergens op een centraal punt stallen, onderhouden, opladen en de uitleen regelen. Daarnaast zou het mooi zijn als er een pool van fietsmaatjes komt voor mensen die zelf geen fietspartner hebben, want zo’n fiets wordt bestuurd door een valide persoon, met iemand die eventueel kan meetrappen.”

Er is dus nog heel wat werk te verzetten, ,,maar ik weet zeker dat het kan lukken. Sowieso gaan we ervoor zorgen dat bij de volgende PeGeWe Fietsvierdaagse weer een duofiets hebben staan. Maar het mooiste zou zijn als we op de eerste lentedag van 2019 al iemand een lekker ritje door het Woold of Ratum kunnen aanbieden. Ik heb zelf gezien hoe iemand daar helemaal van kan opfleuren.”

Wie het duofiets-project wil ondersteunen met een donatie of als vrijwilliger (organisatie, beheer of fietsmaatje), kan contact opnemen met Else Klomps (06-57062576) of Harrie Garritsen van de Winterswijkse Uitdaging (06-53209718). Ook wordt binnenkort een informatie-avond georganiseerd.

  1. Zondag 1 april 1945: Chocola en Sweet Corporals
    PREMIUM

    Zondag 1 april 1945: Chocola en Sweet Corporals

    Uit de Achterhoek komen de logge geallieerde tanks, afgedekt met gekleurde doeken, binnenrollen. St. Isidorushoeve is het eerste Twentse dorp dat wordt bevrijd. Jonge soldaten delen chocola en sigaretten uit in Haaksbergen. Veel inwoners roken op deze feestelijke eerste paasdag hun eerste Sweet Corporal. De Engelse Goldstream Guards trekken door naar Enschede. De Duitsers geven de stad niet zomaar op. Ze blazen de Zuider- en Lonnekerbrug op, steken opslagdepots in brand en brengen zware vliegtuigbommen tot ontploffing op de Haaksbergerstraat. Pas om acht uur ’s avonds bereiken de Engelse tanks het stadhuis en wordt de Nederlandse vlag gehesen. Er vallen die dag nog achttien burgerslachtoffers.