Volledig scherm
De recreatiehuiszen op vakantiepark het Noordijkerveld bij Neede. Foto Jan Houwers © Unknown

Illegale bewoning van vakantiehuizen neemt toe in Berkelland

BORCULO - Recreatiewoningen wordt veel meer clandestien bewoond in de gemeente Berkelland. Dit komt doordat in noodgevallen nu maximaal een jaar wonen daar is toegestaan.

Eerder trad de gemeente Berkelland al na een half jaar op en dwong het dan de bewoners het vakantiehuis te verlaten. ,,Maar we merkten in de praktijk dat dit vaak een te korte periode was’’, zegt burgemeester Joost van Oostrum. ,,Zo’n recreatiewoning werd zo nu en dan als tijdelijk huis gebruikt in bijvoorbeeld gevallen van echtscheiding. Of als mensen tussen twee woningen inzaten. Verder was de huizenmarkt enkele jaren geleden nog vrij risivol. Daarom hebben we destijds besloten om de termijn waarbinnen iemand in zulke noodsituaties uit een vakantiehuis moest, te verlengen tot ten hoogste een jaar.’’ 

Wel legt de gemeente sindsdien, nadat het clandestien betrekken van de woning bij een controle is vastgesteld, een dwangsom op aan de betrokkenen om zo af te dwingen dat de permanente bewoning daadwerkelijk binnen een jaar wordt beëindigd.

Ongewild effect

De gedoogsituatie had echter ook een ongewild effect. ,,Je zag meteen dat het aantal illegale bewoonde vakantiehuizen meteen flink opliep. Want die woningen worden dan ook aantrekkelijker om voor een jaar erin te trekken’’, geeft de burgemeester aan.

Berkelland kan daarom volgens Van Oostum niet anders dan de handhavingsregels door de gemeentelijke controleurs te laten uitvoeren. ,,Want uiteindelijk mag er niet voorgoed in deze recreatiehuizen gewoond worden. Je ziet dan ook dat het aantal handhavingszaken oploopt. Maar over algemeen werkt onze aanpak. De meeste mensen zijn ook binnen een jaar weer uit het vakantiehuis vertrokken. Zo’n pand kan dan van onze lijst gehaald worden’’, aldus de burgemeester.

33 gevallen

Uit de beschikbare cijfers blijkt dat in 2015 Berkelland nog slechts met 5 gevallen van illegale bewoning werd geconfronteerd. Een jaar later, in 2016, ging het al om 33 recreatiewoningen. De aantallen uit 2017 zijn nog niet bekend gemaakt. Wel blijkt uit een ambtelijk rapport dat het merendeel van de illegaal bewoonde vakantiehuizen te vinden was op vakantiepark Noordijkerveld aan de Karelsdijk in Neede (20 woningen) en camping De Fontein aan de Stokkersweg in Eibergen (10 woningen).